Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:41 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că... la 2 noiembrie 1973 a fost lansat albumul „Mind Games” al lui John Lennon?

ro

02 Nov, 2021 00:00 3368 Marime text
  • Mind Games este al patrulea album solo post-Beatles al lui John Lennon, înregistrat și lansat în 1973.
Lansarea discului a marcat începutul perioadei de 18 luni de separare a lui Lennon de Yoko Ono și sfârșitul perioadei sale de activism politic, determinatǎ în mare parte de realegerea lui Richard Nixon, scrie Wikipedia.

Spre deosebire de precedentul sǎu album Sometime In New York City, primit cu rǎcealǎ de critici datoritǎ implicațiilor sale politice, Mind Games a fost mult mai bine primit, atât de cǎtre fani cât și de cǎtre critici, atingând locul 13 în Marea Britanie și locul 9 în SUA, unde a primit Discul de Aur.

John Lennon, numele la naștere John Winston Lennon, MBE s-a născut la 9 octombrie 1940 în Liverpool, Anglia, Regatul Unit a fost compozitor, muzician, cântăreț, textier, activist și artist complex englez, unul din fondatorii trupei The Beatles.

Născut și crescut în Liverpool, Lennon a fost implicat în „mania skiffle”, un stil de muzică cu influențe de jazz, blues, folk și country music. Prima lui trupă, numită The Quarrymen, a evoluat în The Beatles în 1960.

Pe măsură ce trupa ce dezintegra spre sfârșitul deceniului, Lennon s-a implicat într-o carieră solo, în care a produs legendarele sale albume: „John Lennon/Plastic Ono band” și Imagine, și de asemenea cântece renumite precum „Give Peace a Chance” și „Imagine”. John Lennon s-a retras din domeniul muzical în 1975, pentru a fi aproape de familia sa, dar s-a relansat în 1980, cu un album numit Double Fantasy.

El a fost ucis la trei săptămâni după lansarea acestuia.

Lennon era o natură rebelă și avea un spirit acerb în muzica sa, în compozițiile sale, în desenele, în filmele și în interviurile sale, devenind de asemenea controversat din cauza părerilor sale politice.

S-a mutat în New York în 1971, unde critica sa asupra războiului din Vietnam l-a determinat pe Richard Nixon la lungi încercări să îl deporteze, în timp ce cântecele sale au fost preluate ca imnuri în mișcarea anti-război.

Până în 2010, circa 14 milioane de albume ale lui se vânduseră în întreaga lume, iar ca compozitor și interpret a fost de 27 de ori pe locul 1 în US Hot 100.

În 2002, BBC l-a votat al optulea din cei mai mari 100 de britanici, iar în 2008 revista Rolling Stone l-a votat al cincilea din cei mai mari cântăreți al tuturor timpurilor.

După moartea sa, a fost inclus în Songwriters Hall of Fame (în 1987), și în Rock and Roll Hall of Fame (în 1994).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii