Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:32 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliului MakedonArmânilor protestează împotriva declaraţiei lui Băsescu, de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

ro

01 Mar, 2011 22:41 1799 Marime text

Vinerea şi sâmbăta trecută au avut loc la Bucureşti şi Constanţa două conferinţe de presă organizate de Consiliul MakedonArmânilor ca semn de protest faţă de declaraţia preşedintelui României, Traian Băsescu, din discursul domniei sale de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, din data de 27.01.2011.

Obiectul protestului CMA se referă la următorul pasaj din discursul preşedintelui Traian Băsescu la Strasburg:

"România va urmări respectarea drepturilor românilor din străinătate prin cooperarea cu statele de origine, în baza mecanismelor europene si internationale. Vom întreprinde demersuri în vederea recunoasterii statutului de minoritate româneasca pentru aromâni, vlahi, istroromâni si Meglenoromâni."

Consiliul MakedonArmânilor, consideră că acest demers reprezintă o încălcare gravă a dreptului constituţional de afirmare a propriei identităţi.

Consiliul MakedonArmânilor şi toate comunităţile pe care le reprezintă precizează că îşi rezervă dreptul de a protesta pe lângă toate organismele europene şi pe lângă toate statele europene, în vederea blocării oricărei iniţiative româneşti care este îndreptată împotriva Armânilor din toate statele unde ei trăiesc. Socotim că dorinţa statului român de a-şi impune voinţa fără a consulta comunitatea armână din România şi din Balcani este complet lipsită de înţelepciune şi nu poate crea decât neajunsuri armânilor şi României însăşi. Doar un efort de consultare permanentă şi respect reciproc poate armoniza cele două opinii diferite. Dacă România va insista în dorinţa ei de a-şi impune decizia unilateral, atunci frământari ale trectului, care stăteau să se stingă, pot oricând să se reaprindă, iar acest lucru nu poate aduce vreun beneficiu părţilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii