Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:40 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul prof. univ. dr. Aurel Papari, preşedintele Fundaţiei şi Universităţii „Andrei Şaguna“

ro

21 Nov, 2017 00:00 2450 Marime text
Tărâm fascinant, cu o lumină aparte şi localităţi cu un farmec deosebit, Dobrogea este un univers pitoresc, romantic şi exotic. Datorită caracterului „insular“, spaţiul dintre Dunăre şi Mare cuprinde o lume diferită antropologic şi etnografic, influenţată de caracteristici distincte geoclimatice şi geopolitice.
 
Constituind un permanent miraj pentru locuitorii altor zone, California României reprezintă un mozaic interetnic rezultat în urma unor succesive migrări, colonizări sau schimburi de populaţie şi cristalizat sub forma unei comunităţi culturale „multicolore“, prin interferenţă creativă inter-potenţatoare.
 
Binecuvântată apostolic, Dobrogea este leagănul credinţei poporului român, fiind meleagul unde Apostolul Andrei a propovăduit creştinismul. Uitat în timpul comunismului, Bethleem-ul românesc a fost readus în conştiinţa noastră prin numeroase şi multiple strădanii, dintre care amintim programul, iniţiat in 1993, „Sfântul Andrei - Apostolul creştinismului la români“, derulat de Fundaţia „Andrei Şaguna“ în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului şi susţinut de istorici, muzeografi si clerici dobrogeni şi din ţară. Urmare a acestui demers, Sfântul Andrei a fost declarat, un an mai târziu, sfântul protector al Tomisului şi Dobrogei, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României.
 
Suntem onoraţi să alăturăm acţiunile Universităţii „Andrei Şaguna“ amplului proiect „Sărbătoreşte Dobrogea“, desfăşurat de Cotidianul ZIUA de Constanţa, şi vă felicităm cu ocazia împlinirii a 17 ani de activitate jurnalistică.
 
Cotidianul ZIUA de Constanţa publică, în această perioadă, mesaje dedicate Zilei Dobrogei, în cadrul proiectului #SărbătoreşteDobrogea, dedicat împlinirii a 139 de ani de la revenirea provinciei la România şi a 17 ani de activitate jurnalistică. Fie că Dobrogea este locul lor natal sau nu, personalităţi din diferite domenii şi reprezentanţi ai instituţiilor de pe plan local şi naţional ni s-au alăturat în acest proiect aniversar, transmiţând pentru cititorii noştri mesaje dedicate celebrării provinciei istorice dintre Dunăre şi mare. Rămâneţi alături de noi pentru a marca această sărbătoare!
 
Citeşte şi:
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Ziua Dobrogei

#scrieDobrogea: Primele instituţii administrative în Dobrogea. Consiliul Judeţean şi Camera de Comerţ (galerie foto)

#sărbătoreșteDobrogea: Punte peste timp, într-o călătorie simbolică. La pas prin Constanța anului... 1878, alături de ZIUA de Constanța (galerie foto)

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, rectorul Universităţii Maritime Constanţa

#citeşteDobrogea: „Dobrogea are patru lumi deosebite“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii