Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreșteDobrogea Punte peste timp, într-o călătorie simbolică. La pas prin Constanța anului... 1878, alături de ZIUA de Constanța (galerie foto)

ro

21 Nov, 2017 00:00 4402 Marime text
În cadrul manifestărilor dedicate celor 139 de ani de la reintegrarea Dobrogei în granițele statului român și premergător lansării Bibliotecii Virtuale - Fondul documentar online „Dobrogea de ieri şi de astăzi“, cotidianul ZIUA de Constanța, care a împlinit, pe 20 noiembrie, 17 ani de activitate, organizează miercuri un eveniment inedit, ce își propune reconstituirea Constanței anului 1878, împreună cu oficialități din Constanța și Tulcea, dar și cu alți invitați. 
 
Evenimentul, care va începe la ora 11.00, constă într-un tur turistic, realizat de cel mai cunoscut, tânăr, îndrăgit și entuziast ghid al orașului, Diana Slav. Punctul de plecare al acestei călătorii simbolice va fi actualul sediu al Muzeului de Sculptură „Ion Jalea“. Această frumoasă clădire în stil neoromânesc are o semnificație aparte, deoarece pe locul acesta s-a aflat odinioară casa căpitanului Portului Constanța Nicolae Macri, care avea să-l găzduiască pe principele Carol I, în anul 1878.
 
Călătoria simbolică va continua apoi la Farul Genovez, cel mai vechi far al oraşului Constanţa, construit de maiorul armean Artin Aslan pentru compania engleză Danube & Black Sea Railway, ce a construit calea ferată Cernavodă - Constanţa şi a modernizat Portul Constanţa. Acest far a fost vizitat de principele Carol I în octombrie 1879. Lângă vechiul și frumosul edificiu se află actualul Comandament al Marinei Militare, care a fost construit ca sediu al hotelului Carol I.
 
Drumul prin Constanța de... altădată va continua în zona Liceului Teoretic „Mihai Eminescu“, pentru a descoperi urmele trainicelor edificii ale englezilor, primele construcții din piatră ridicate în Dobrogea otomană. Apoi, pașii contemporanilor se vor opri la cel mai vechi lăcaș de cult musulman din Constanța, Geamia „Hunkiar“, ctitorită de sultanul Abdul-Aziz și dată în folosință în anul 1869.
 
Însă drumul simbolic se va încheia, așa cum este și firesc, la Biserica Greacă „Metamorphosis“, singurul lăcaș de cult ortodox, finalizat în 1868, unde vor avea loc, de la ora 12.30, la fel ca în urmă cu 139 de ani, un Te Deum și o slujbă de pomenire a eroilor căzuți pe câmpul de luptă în Războiul de Independență.
 
Demersul ZIUA de Constanța, dincolo de o plimbare înapoi în timp, are ca scop și o aducere-aminte pentru cei care încă mai pot să facă ceva în această zonă atât de îndrăgită, deopotrivă de localnici și turiști, dar care pare pradă... uitării.
 
Despre DIANA SLAV:
De loc din Mangalia, Diana Slav s-a stabilit în Constanța în urmă cu 15 ani. Absolventă de Drept, Diana este pasionată încă din copilărie de istorie și legende, așa încât în anul 2013 avea să apară „Constanța la pas“, o foarte îndrăzneață inițiativă într-un oraș care pare că nu mai are prea multe de spus. Mărturisea că ideea i-a venit dintr-un patriotism descoperit în urma excursiilor în străinătate și a prezentărilor la care lua parte. Și poate dintr-o ambiție de a demonstra că și istoria compactă a Constanței poate să-i fascineze pe vizitatori, dacă știi să le atragi atenția. Ca dovadă a reușitei sale, a ajuns nr. 1 în topul TripAdvisor, unul dintre cele mai căutate site-uri de turism.
 
Cât despre provocarea de a le fi ghid tocmai autorităților de la care ea ar trebui să-și completeze... bibliografia, a recunoscut că are emoții: „Este o provocare pe care am acceptat-o din tot sufletul, dar cu emoții maxime“.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Citeşte şi:
 
ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Ziua Dobrogei

#scrieDobrogea: Primele instituţii administrative în Dobrogea. Consiliul Judeţean şi Camera de Comerţ (galerie foto)

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul prof. univ. dr. Sorin Rugină, rectorul Universităţii „Ovidius“ din Constanţa

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul prof. univ. dr. Aurel Papari, preşedintele Fundaţiei şi Universităţii „Andrei Şaguna“

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul prof. univ. dr. ing. Cornel Panait, rectorul Universităţii Maritime Constanţa

#citeşteDobrogea: „Dobrogea are patru lumi deosebite“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii