Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolae Matei, despre programul guvernamental de reabilitare termică a blocurilor

ro

10 Oct, 2013 00:00 1787 Marime text
În Monitorul Oficial din data de 8 octombrie a fost publicat ordinul nr. 3.055 al ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind modificarea şi completarea Ordinului nr. 2.145/2013 pentru aprobarea Programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe cu finanţare în anul 2013.

Astfel, ordinul nr. 2.145/2013 se modifică şi se completează cu centralizatorul creditelor bugetare alocate pe unităţi administrativ-teritoriale din anul 2013 şi cu lista imobilelor cuprinse în acest program naţional privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe, cu finanţare în anul 2013. Potrivit ordinului nr. 3.055 în Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe cu finanţare în anul 2013 au fost cuprinse şi şapte blocuri din Năvodari.

Este vorba despre trei blocuri situate pe strada Mării: cămin USAS – 92 de apartamente, cămin Midia – 92 apartamente, cămin Legmas – 92 apartamente, cămin Consir – 92 apartamente. Pe strada Nuferilor sunt două blocuri: 35 Est – cu 50 de apartamente şi 35 Est cu120 de apartamente. Cel de-al şaptelea este pe strada Constanţei, blocul 54, cu 32 de apartamente. „Lucrările au fost finalizate. În urma programului guvernamental au fost reabilitate 570 de apartamente”, a declarat edilul şef din Năvodari, Nicolae Matei. Criteriile pentru stabilirea priorităţii de includere a imobilelor în programul local de reabilitare termică au fost reprezentate de vechimea blocurilor, gradul de uzură a instalaţiilor, a faţadelor, precum şi posibilitatea grupării acestora pe proiecte tip în vederea reducerii costurilor de proiectare şi audit energetic. Printre principalele avantaje ale implementării Programului naţional se numără reducerea costurilor la plata facturilor de întreţinere pentru încălzire, îmbunătăţirea aspectului urbanistic al oraşului, obţinerea unui certificat energetic pentru apartament şi creşterea valorii imobilului.
 
Anvelopare cu bani de la bugetul local
 
De altfel, primăria a demarat şi proiectul prin care toate blocurile din oraş sunt anvelopate cu banii din bugetul local. Proiectul a început cu reabilitarea faţadelor blocurilor situate în centrul oraşului, urmând a se continua cu cele din interior. Valoarea lucrărilor la un bloc ajunge la 100.000 de lei, sumă acoperită din bugetul oraşului. Proiectul se derulează pe un interval de cinci ani, perioadă în care vor fi anvelopate toate blocurile din oraş. Realizarea lucrărilor de anvelopare a blocurilor are drept scop reducerea consumului pentru încălzirea locuinţelor din Năvodari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii