Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:48 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agentii imobiliari nu respecta drepturile consumatorilor

ro

26 Oct, 2007 00:00 1215 Marime text

Agentii imobiliri si inspectorii OJPC s-au intalnit, ieri, intr-o sedinta de consiliere. Gheorghe Trandafir, inspectorul sef adjunct al institutiei a precizat ca aceasta intalnire a fost necesara deoarece, din cele 20 de agentii imobiliare verificate, la 16 dintre acestea au fost gasite cu abateri de la legislatie si au fost amendate.

Majoritatea reclamatiilor ajunse la OJPC Constanta au la baza proasta informare a cetateanului in ceea ce priveste tranzactia imobiliara, lipsa afisarii comisionului practicat si faptul ca imobilele nu sunt lipsite de libera sarcina. Mai mult, la 90% din agentiile imobiliare verificate au fost descoperite contracte de prestari servicii incheiate intre partile contractante fara ca sa fie incluse mentiuni privind solutionarea eventualelor litigii care pot aparea pe parcurs. Dan Vlaicu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a adaugat ca "rolul institutiei in ecuatia imobiliara este acela de a asigura un climat civilizat si european in care consumatorul cumpara exact ce doreste". Inspectorii OJPC spun ca informatiile esentiale trebuie sa fie mentionate in contracte sau in anexe si sa cuprinda situatia juridica a imobilului. Consumatorii trebuie sa fie foarte atenti la clauzele contractuale referitoare la comisioanele sau sumele impuse de operatori cu titlu de despagubire.

Agentii nu sufera legislatia

Cei zece agenti imobiliari prezenti la intalnire au luat foc imediat cand au auzit cerintele legislatiei prezentata de Trandafir. Mai mult, acestia cred ca este absurd faptul ca trebuie sa afiseze documentatia necesara si tariful practicat la loc vizibil. Ei cred ca nu este de datoria lor sa informeze cetateanul despre ce inseamna tranzactie imobiliara, venind cu afirmatia ca "cetatenii ar trebui sa stie despre ce este vorba in momentul in care vin la noi". In alta ordine de idei, inspectorii OJPC sfatuiesc consumatorii de servicii imobiliare sa solicite operatorilor economici informatii complete despre imobilele ce urmeaza a fi achizitionate sau inchiriate, inainte de efectuarea tranzactiei.

Scris de: {autor}Andrei LUCHIAN{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii