Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:55 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Mircea Băsescu a ajuns la Tribunalul Constanţa! Pronunţarea, amânată pe 29 martie (video)

ro

22 Mar, 2017 09:17 3181 Marime text
Azi, judecătorul Lucian Lică, din Tribunalul Constanţa, va analiza contestaţia procurorilor DNA Constanţa formulată împotriva deciziei Judecătoriei Medgidia prin intermediul căreia Mircea Băsescu a fost eliberat condiţionat.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanţa, aceasta va fi definitivă.
 
Mircea Băsescu a fost condamnat, la jumătatea lunii iunie 2014, la patru ani de detenţie. În cauză, Marian Căpăţână, fost preşedinte al PDL Drăgăneşti-Olt, a luat trei ani de detenţie. Cei doi au fost condamnaţi definitiv de judecătorii Ciprian Coadă şi Damian Mitea, din Curtea de Apel Constanţa.
 
Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână sunt acuzaţi că ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru a-l scoate pe acesta din spatele gratiilor.

UPDATE 2

Pronunţarea a fost amânată pe 29 martie

UPDATE 1

DNA solicită ca Mircea Băsescu să fie menţinut în detenţie:

„Considerăm că dovezile date de condamnat pe timpul închisorii nu sunt suficiente. Instanţa trebuie să aibă în vedere îndeplinirea contidiiţilor subiective și obiective“, conform DNA. Procurorii mai arată că Mircea Băsescu ar fi executat o treime din pedeapsă, însă organele judiciare ar fi luat în calcul inclusiv arestul la domiciliu.

„În consecinţă, solicităm sa aveți în vedere fracții de jumătate din pedeapsa. E adevărat că nu a avut sancțiuni în închisoare dar nu e suficient.  Știm că a participat la activități educaţionale și religioase precum și contribuția la redactarea unei reviste însă nu conduc la concluzia că acesta a realizat și a dorit să ispășească o parte din pedeapsă“, au mai spus cei de la DNA Constanţa. Nelu Taşcă, avocatul lui Mircea Băsescu, spune că „la acest moment trebuie verificate doar condițiile subiective în vederea admiterii cererii de eliberare condiţionată“.


„Mircea Băsescu îndeplinea condițiile dar instanţa a considerat ca mai trebuie să stea trei luni. Din punctul nostru de vedere nu mai putem discuta de îndeplinirea criteriilor obiective pentru că sunt clare. Adică există a doua decizie de eliberare propusă de Comisia de penitenciar.  El a executat 187 de zile aducă aproape o jumătate deși trebuia sa execute doar o treime“, a mai spus Traşcă.

„DNA nu a adus niciun argument până acum în privința aspectelor privind liberarea condiţionată. Să subliniem că nu condamnatul a cerut eliberarea sa ci chiar comisia din penitenciar.  E vorba de eliberarea condiţionată adică trebuie să se îndrepte și după ce iese din penitenciar. Am adus documente care atestă stăruința deținutului în muncă. Deși cunoștea că există solicitare de eliberare condiţionată el cerut în continuare să iasă la muncă“, conform avocatului.


În replică, reprezentatul DNA a precizat că avocatul Taşcă are o „atitudine necuviincioasă“.



În ultimul cuvânt, Mircea Băsescu a declarat: „Este pentru prima dată când abordez subiectul că am patru by pasuri pentru 90% din artere coronariene sunt obturate.  În 2016 s-a constatat că spre deosebire de 2000, situația e și mai gravă. Atunci am amânat să mă duc la spital. În 2017 mi-au găsit și diabet. O mare problemă este problemă medicamentelor am stat o lună și jumătate în spitalul penitenciar și am primit medicamente de acasă.  După aceea nu am mai primit medicamente. Am cerut să le plătesc și au aprobat dar cu toate astea nu am primit. Doar ceva înlocuitori.  De cinci zile nu am primit niciun medicament. Altceva! Am protestat în numele judecătorilor de la Craiova care fuseseră acuzați eu am influențat instanta. Apoi. În penitenciar toţi deținuții vor să iasă la muncă. Eu fiind bolnav a trebuit atunci când ceream să ies la muncă să dau declarație pe proprie răspundere. Au spus că am avut două recompense. Am avut de fapt opt. În prezent există multe alte forme de îndreptare decat educarea de muncă prin muncă. Asta e un limbaj de lemn. Am participat la toate formele educative dar nu am putut la fotbal și tenis. Cu patru by pasuri înfundate nu am putut. Un om nu poate fi blamat pentru că un om dorește libertatea. La penitenciarul dacă dai telefon primești informații cu câte zile mai ai. La mine apare 9 09 2016“. Nu am scris un articol pentru ziar ci două articole.  Trebuie aprobare pentru asta. Nu îmi este clar ce dovezi de îndreptare vrea DNA. Să mi le nominalizeze“.

Citeşte şi:
Mircea Băsescu ar fi fost şantajat de familia lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial. Iată pedepsele finale

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii