Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:54 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bucură-te de tradiția Paștelui cu cele mai delicioase rețete de cozonaci!

ro

28 Apr, 2024 13:45 668 Marime text
foto: Wikipedia.org Descoperă secretele preparării cozonacilor savuroși pentru Sărbătorile Pascale!

În această perioadă plină de tradiție și bucurie, nimic nu se compară cu aroma îmbietoare a cozonacilor proaspăt scoși din cuptor.

 Pentru a aduce în casele tale magia dulciurilor pascale, îți prezentăm câteva rețete clasice și inovatoare de cozonaci, care te vor cuceri cu fiecare mușcătură: 

Cozonacul Tradițional: Pentru cei care apreciază gustul autentic, cozonacul tradițional este alegerea perfectă. Îmbogățit cu stafide, nuci și esență de rom, acest cozonac se va topi în gură și va aduce aminte de bucuriile copilăriei.

Cozonacul cu Cacao și Nucă: Pentru o notă de rafinament și o aromă intensă de ciocolată, poți încerca rețeta de cozonac cu cacao și nucă. Straturile de ciocolată și nucă se împletesc armonios într-o explozie de gusturi delicioase.

Cozonacul cu Migdale și Portocale: Pentru cei care caută ceva mai exotic, cozonacul cu migdale și portocale este alegerea ideală. Aroma proaspătă a portocalelor și crocăntul migdalelor vor transforma fiecare morcovătură într-o experiență de neuitat.

Cozonacul Veggie cu Măr și Scorțișoară: Pentru cei care optează pentru un stil de viață vegetarian, cozonacul veggie cu măr și scorțișoară este alegerea perfectă. Gustul dulce al mărului se îmbină perfect cu aroma caldă a scorțișoarei, oferind o explozie de savoare.

Indiferent de rețeta aleasă, fiecare cozonac este un simbol al bucuriei și tradiției pascale. Învață secretele preparării lor și bucură-te alături de cei dragi de dulceața acestei sărbători minunate!


Iată cum se prepară fiecare tip de cozonac, împreună cu ingredientele necesare:

Cozonacul Tradițional:

Ingrediente:
  • 1 kg făină
  • 200 g zahăr
  • 200 ml lapte
  • 100 g unt
  • 4 ouă
  • 200 g stafide
  • 100 g nuci
  • Esență de rom
  • Coajă de lămâie
  • Coajă de portocală
  • Drojdie proaspătă
Cozonacul cu Cacao și Nucă:

Ingrediente:
  • 1 kg făină
  • 200 g zahăr
  • 200 ml lapte
  • 100 g unt
  • 4 ouă
  • 50 g cacao
  • 100 g nucă măcinată
  • Esență de vanilie
  • Drojdie proaspătă
Cozonacul cu Migdale și Portocale:

Ingrediente:
  • 1 kg făină
  • 200 g zahăr
  • 200 ml lapte
  • 100 g unt
  • 4 ouă
  • 100 g migdale măcinate
  • Coajă de portocală
  • Suc de portocale
  • Esență de migdale
  • Drojdie proaspătă
Cozonacul Veggie cu Măr și Scorțișoară:

Ingrediente:
  • 1 kg făină
  • 200 g zahăr brun
  • 200 ml lapte de migdale (sau lapte obișnuit)
  • 100 g unt sau ulei de cocos
  • 4 ouă
  • 2 mere mari, rase
  • Scorțișoară măcinată
  • Esență de vanilie
  • Drojdie proaspătă
Pentru fiecare rețetă, trebuie să urmezi pașii obișnuiți de preparare a aluatului de cozonac, lăsându-l să crească într-un loc călduros până își dublează volumul.

Apoi, vei forma cozonacii, îi vei lăsa să crească din nou și îi vei coace în cuptorul preîncălzit până când devin aurii și bine copți.



Despre cozonac

Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească (bulgară kozunak), fiind în mod tradițional gătită de Paște sau de Craciun. O prăjitură asemănătoare este Panettone, care este gătit de Crăciun în Italia în regiunea Lombardia. Diferența cea mai vizibilă fiind forma lui dreptunghiulara și înaltă.

Un alt echivalent al cozonacului este și Colomba Pasquale, o prăjitură specifică Sfintelor Sărbători de Paști în Italia. Consistența seamănă mult cu cea a panettone-lui dar este diferit de acesta prin formă și prin glazura crocantă de migdale.


Citește și:

Rețetă de cozonac pentru Paște. Cum se poate prepara cel mai delicios cozonac?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii