Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre la masă cu Udrea, Boc şi Palaz Udrea - „Dacă Mazăre s-ar înţelege bine cu Nicuşor Constantinescu..." (galerie foto)

ro

21 Apr, 2011 01:39 4663 Marime text
deschidere.jpgMoment istoric ieri la Prefectura Constanţa. Primarul Radu Mazăre a reuşit să stea la aceeaşi masă cu prim-ministrul Emil Boc, dar şi cu Elena Udrea, ministrul MDRT. Profitând de această ocazie, edilul constănţean le-a cerut ajutor oaspeţilor care au sosit la Prefectură, pentru obţinerea unei finanţări pentru a reface podul IPMC, dar şi pentru restanţa pe care Guvernul o are la subvenţia pentru căldură

Apariţia edilului la această semnare de proiect european a fost cu atât mai surprinzătoare cu cât este bine ştiută „simpatia" pe care Mazăre o are faţă de actuala componenţă a Executivului şi mai ales faţă de premierul Emil Boc şi faţă de Elena Udrea.

Chiar dacă nimeni nu se aştepta ca edilul constănţean să participe la această reuniune şi cu atât mai mult să stea de-a stânga premierului Emil Boc, iată că acest lucru chiar s-a întâmplat.

prefectura_2.jpgMazăre a venit pregătit, cu lecţiile făcute, pentru a i se plânge premierului, cu care a avut chiar un dialog foarte civilizat, despre proiectele din municipiu pe care nu are cum să le deruleze din lipsă de bani. Proiectul pe care l-au semnat ieri autorităţile locale cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului face referire la realizarea parcării supraetajate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. „Sunt bucuros şi mă măguleşte atâta fast pentru semnarea unui proiect din bani europeni. Este bine totuşi că îl semnăm", a spus Mazăre. La rândul său, ministrul MDRT, Elena Udrea, i-a replicat primarului Constanţei, spunând că fastul pe care l-a remarcat este datorat faptului că acest proiect semnat este primul de 3,1 milioane de euro dintr-un total de 90 de milioane pe care Constanţa ar trebui să le absoarbă de la UE. „Este primul proiect pe fonduri europene din AXA 1 POR. Constanţa este unul dintre polii de creştere şi este cel mai slab din punct de vedere al depunerii de proiecte. Sper să contractaţi şi restul de 87 de milioane de euro", a spus ministrul MDRT. Practic, ministrul a încercat să atragă atenţia municipalităţii constănţene că ar fi cazul să depună mai multe proiecte, mai ales că sunt atâţia bani de care se poate profita. „Acum, ce ne spuneţi, că nu suntem în stare să facem proiecte?! Facem zece proiecte dacă vreţi!", s-a răstit Mazăre.

La un moment dat, a existat o discuţie contradictorie între Mazăre şi Udrea, atunci când municipalităţii i s-a reproşat faptul că acesta este primul proiect european care a primit finanţare. „Proiectul nu a fost depus în martie 2011, ci în decembrie 2009", i-a spus Mazăre Elenei Udrea. La rândul său, ministrul MDRT i-a replicat edilului că este mult mai uşor să cheltui bani de la buget decât să faci proiecte ca să iei bani europeni.

Ajutor de la Boc pentru subvenţia la căldură

După ce la şedinţa extraordinară de Consiliu Local Mazăre a reiterat din nou povestea referitoare la restanţa de 425 de miliarde de lei pe care Guvernul o are la subvenţia pentru căldură, ieri, acesta nu s-a putut abţine să nu-i reproşeze primului-ministru că oraşul de la malul mării a fost sărit din schemă la restituirea acestor bani pentru subvenţie. Ba chiar a şi venit cu notiţe şi i-a spus premierului, pe ani, care sunt banii pe care trebuie să-i primească de la Guvern. „Legea spune că se repartizează subvenţia până la 45 %. Există o echipă de experţi care fac aceste repartizări în conformitate cu datele de la ANRE", i-a spus Boc edilului. „Poate ne daţi măcar o parte", a completat Mazăre. „Dacă Mazăre s-ar înţelege bine cu colegul lui, Nicuşor Constantinescu, ar putea găsi resurse să aloce şi pentru acoperirea necesarului de bani", a mai spus Udrea legat de subvenţia la căldură.

Premierul către Mazăre: „Aveţi în Guvernul României un prieten al primarilor"

În momentul în care între Elena Udrea şi Radu Mazăre spiritele s-au cam încins, a intervenit premierul, care i-a spus colegului său de la Constanţa despre propunerile înaintate referitoare la completarea statutul juridic al primarului. „Primarul trebuie să fie ales dintr-un singur tur, el trebuie să conducă şedinţele de Consiliu Local, oportunitatea trebuie să aparţin primarului, iar primarul nu poate fi acţionat în judecată în nume propriu, ci în numele primăriei. Aveţi în Guvernul României un prieten al primarilor", i-a spus Boc, primarului. Surprinzător sau nu, Mazăre a fost chiar foarte politicos cu premierul, declarând că apreciază propunerile privind reglementările juridice la statutul primarului.

Mazăre a cerut ajutor şi pentru Podul IPMC

Profitând de ocazie şi de dispoziţia premierului, primarul Constanţei a cerut ajutor şi pentru repararea podului IPMC. „Am discutat la Ministerul Transporturilor să trecem podul la ei. Nu am reuşit să facem acest lucru. Vrem să ne ajutaţi să terminăm reabilitarea acestui pod. Am înţeles că se va face o investiţie mare în Port, tot traficul greu şi maşinile cu piatră vor trece pe acest pod. Vă rămânem profund recunoscători dacă o să ne ajutaţi. Avem cinci milioane de euro pentru a finaliza lucrarea", a spus Mazăre. În ajutorul primarului a sărit şi prefectul Claudiu Palaz, care i-a susţinut intervenţia. Premierul a cerut mai multe detalii şi a spus că vrea să aibă o documentaţie completă a proiectului de reabilitare a podului marţea viitoare pe biroul său, pentru a-l putea discuta într-o şedinţă de guvern.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gigi kent 21 Apr, 2011 22:17 Stimati constanteni, primarul are studii de specialitate pentru intocmit planuri de cheltuit bani pe proiecte, doar ca la studiile insusite de Maria-Sa pe la Liga Shtudentilor Civili-Marinari a invatat sa faca doar cate treisute de proiecte odata ... ca doar asa renteaza SPAGA si BACSISU, altfel, e pierdere de timp... ca si cum ar munci constantenii de rand la un job cinstit, cu taxe la stat platite...
  • maria 21 Apr, 2011 18:09 Draga comentator tot ce enumerati le putem considera ,cu usurinta,niste fantezii,niste manifestari infantile generate de tulburari psihice.Dar toate ilegalitatile grave: parcuri distruse,constructii haotice fara respectare legilor,RETROCEDARILE ILEGALE,mita,determinarea votului(consilieri-sa se uite cineva ce dar au primit,pensionari umiliti) de ce nu le vede nimeni?
  • Profesionalism si responsabilitate 21 Apr, 2011 09:15 Ca sa intocmesti un PROIECT trebuie sa ai cunostinte in acest sens si, apoi, sa fii interesat de soarta orasului si a cetatenilor. Dar, atata timp cat uniforma nazista, dansurile grecesti si braziliene, spartul farfuriilor, baia in jacuzzy, declaratiile inepte, betiile, gagicile, hainele-sorcova, turismul sexual, gunoaiele, ruinarea Cazinoului, ghetoul-social-electoral, sacosele rusinii etc sunt caracteristice si mai atractive pentru un primar- de toata jena Constantei, si nu numai!, este greu de conceput ca acesta se va ocupa de absorbtia fondurilor europene. Chiar va asteptati la asa ceva de la acest individ? Sa fim seriosi!