Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tomitanii îl cinstesc pe Ovidius, la 2060 de ani de la naştere (document)

ro

17 Mar, 2017 00:00 2727 Marime text
Pe 20 martie, se împlinesc 2060 de ani de la naşterea lui Publius Ovidius Naso, poetul „gingaşelor iubiri“ relegat la Tomis, printre barbari, în anul 8 al primului veac creştin.
 
Cu acest prilej, eseistul şi publicistul dr. Dorin Popescu a prezentat stadiul în care se află proiectul pe care l-a lansat în urmă cu o lună, „Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis“, al cărui obiectiv este realizarea unui volum colectiv cu acest nume.
 
„Până în prezent, au anunţat participarea la volum personalităţi ale vieţii culturale şi academice din ţară (Mircea A. Diaconu - Suceava, Iulian Boldea - Târgu Mureş, Adrian Dinu Rachieru - Timişoara, Viorel Savin - Bacău, Liviu Ioan Stoiciu - Bucureşti etc.) şi de la Tomis (ovidianistul Ștefan Cucu, istorici precum Gabriel CustureaMarian ZidaruIon Moiceanu, prestigioase cadre universitare precum Daniela Țurcanu-CaruţiuStoica LascuMarioara CojocAdriana-Claudia CâteiaEstella CiobanuFlorin Stan, oameni de cultură precum Bogdan Constantin PapacosteaFlorin-Cristian Anastasiu), iar mulţi alţii au promis contribuţii şi texte în măsura timpului disponibil (cer iertare celor nenominalizaţi pentru arbitrarul inevitabil al selecţiei!). Numeroşi alţi oameni de cultură din Tomis (directori de licee, profesori, jurnalişti, artişti plastici etc.) s-au angajat, de asemenea, să contribuie la proiectatul volum colectiv al oraşului“, a precizat dr. Dorin Popescu.
 
Volumul omagial închinat lui Ovidius va fi structurat în mai multe capitole: „Vocile exegezei“, „Vocile culturii“, „Vocile cetăţii“, „Prieteni de departe“. La acestea se vor adăuga biografii şi indice de autori, o scurtă cronologie a acţiunilor omagiale 2017 - Anul lui Ovidius, o bibliografie critică actualizată Ovidius (limba română), ilustraţii tematice şi anexe.
 
Cartea va avea prefaţa semnată de către prof. univ. dr. Liviu Franga, „personalitate a vieţii culturale româneşti - prof. dr. decan al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, Departamentul de Filologie Clasică şi Neogreacă, latinist şi ovidianist, specialist în poetica latină clasică, istoria literaturii latine, istoria civilizaţiei romane, gramatica limbii latine“.
 
„Cei care încă nu au confirmat participarea cu text au în continuare şansa de a se include în lista onorabilă a oamenilor de cultură din Tomis cărora chiar le pasă de Ovidiu şi de fabuloasa sa moştenire. Lista autorilor volumului nostru, volum al Cetăţii Tomis (în fotografia ei de an 2017), rămâne larg deschisă pentru aceştia!“, a precizat dr. Dorin Popescu.
În contextul apropiatei aniversări, iniţiatorul proiectului „Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis“ a trimis redacţiei ZIUA de Constanţa un mic poem-eseu, parte a viitorului volum, din care vă redăm un pic fragment: „Vreau să îţi mulţumesc, Ov, că nu ai ucis poezia la Tomis. Și să îţi jur că nimeni, după tine, nu a mai fost aşa de flămând de dragoste şi de poezie în această Cetate precum ştiu deja că vei fi fost Tu. Vreau să îţi mulţumesc, Ov, că nu ai mai lăsat pe nimeni să ucidă poezia din noi, niciodată. După 2000 de ani, Ov, tomitanii încă se închină la icoanele poemelor tale!
 
Citiţi în secţiunea „Documente“ poemul-eseu complet trimis şi semnat de către dr. Dorin Popescu!
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:

Elevii constănţeni care sunt iubitori de rime, invitaţi să-l omagieze pe Ovidius

Dorin Popescu solicită sprijinul creativ al comunităţii culturale din Constanţa pentru realizarea unui volum dedicat lui Ovidius (documente)

„E timpul ca înţelepţii culturii tomitane să îşi lepede orgoliile exagerate, interesele personale şi «pariurile cu mize mici»“ (document)

Constanţa de odinioarăIernile lui Ovidius la Tomis (ll) (galerie foto)

Constanţa de odinioarăOvidius – poetul iubirilor gingaşe (l) (galerie foto)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii