Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

INOMAR Cluster sprijină demersul lui Dorin Popescu „E timpul ca înțelepții culturii tomitane să își lepede orgoliile exagerate, interesele personale și «pariurile cu mize mici»“ (document)

ro

21 Feb, 2017 00:00 3327 Marime text
„Apelul la contribuţii «Răzbunarea barbarilor. 2.000 de ani fără Ovidiu la Tomis»“, lansat de eseistul și publicist Dorin Popescu, prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanța, prin care acesta solicită sprijinul creativ pentru realizarea unui volum omagial colectiv, dedicat „poetului iubirilor gingașe“, a avut ecou în mediul cultural de la Marea Neagră.
 
Astfel, în urma apariției articolului „În anul omagial 2017, tomitanii vor să se... răzbune. Dorin Popescu solicită sprijinul creativ al comunităţii culturale din Constanţa pentru realizarea unui volum dedicat lui Ovidius (documente)“, din data de 18 februarie, Asociația INOMAR Cluster și-a exprimat dorința de a sprijini acest demers, printr-un răspuns trimis pe adresa redacției, semnat de coordonatorul cultural TaskForce INOMAR Cluster, dr. Laura Stroe, și președintele INOMAR Cluster, Stănică Enache.
 
„În urma apelului lansat prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanța (din data de 18 februarie, 2017), de către Dorin Popescu, apel cultural adresat urbei tomitane, dar și întregii țări de a omagia cei 2.000 ani de la trecerea în lumea umbrelor a lui Publius Ovidius Naso, Asociația INOMAR Cluster a decis să sprijine acest lăudabil demers (...) Asociația Inomar Cluster, prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanța, răspunde pozitiv apelului cultural lansat de Dorin Popescu, din interese sentimentale, istorice, culturale, căci până la urmă cenușa lui Ovidius odihnește în pământul românesc. Clusterul INOMAR a reușit într-un scurt timp să aducă alături și în sprijinul lui Dorin Popescu adepți ai ovidianismului și de aici, ai renașterii culturii tomitane, Asociația Culturală Wild ArtAsociația România-Dacia Casa Noastră și Facultatea de Arte a Universității «Ovidius»“, se arată în mesajul de susținere.

„Trăim o liniște stranie din care ne prefacem că iese cultură!“  

Ajutorul nu va fi unul declarativ, ci va consta într-un sprijin activ, participativ, dar și în întâlniri al căror scop este realizarea unui calendar de activități omagiale pe care urbea tomitană trebuie să le îndeplinească, pentru a celebra așa cum se cuvine memoria celui care, în urmă cu 2.000 de ani, se stingea pe aceste meleaguri pontice.
 
„Dincolo de susținerea declarativă, Dorin Popescu va fi contactat și susținut practic în promovarea și realizarea proiectului său editorial, vor urma întâlniri pentru a se stabili un calendar de proiecte culturale dedicate lui Ovidius. Așa cum a afirmat Dorin Popescu, toate acestea reprezintă «doar un minim şi modest omagiu pe care comunitatea culturală de la Tomis  îl aduce Poetului Ovidius, în absenţa unui Program cultural comemorativ ce ar fi trebuit să însoţească împlinirea a două milenii de la moartea sa»“, se mai arată în răspunsul oferit cu promptitudine de Asociația INOMAR Cluster.
 
Mai mult, oamenii de cultură ai cetății sunt invitați la un dialog constructiv, unde vanitățile, interesele și orientările nu-și au locul. „Trăim o liniște stranie din care ne prefacem că iese cultură! E timpul ca înțelepții culturii tomitane să își lepede orgoliile exagerate, interesele personale și «pariurile cu mize mici». Nu există cultură de stânga sau de dreapta! Avem toți - autorități, mediu privat, universități - oportunitatea și responsabilitatea de a convinge comunitatea că ne pricepem. La clusterul INOMAR ne ocupăm de excelența operațională, unde comunicarea eficientă este cheia succesului oricărui proiect“, este îndemnul pe care îl lansează asociația.

„Să declarăm PAX CULTURA!“

Răspunsul se încheie cu un mesaj transmis de președintele INOMAR Cluster, Stănică Enache, însoțit de promisiunea de a face cunoscute abstractele proiectelor aduse deja la cunoștința autorităților locale.
 
„Să declarăm PAX CULTURA! Și invităm Înțelepții Tomisului la masa dialogului. Aceasta este, de altfel, și misiunea publică a clusterului. Ne angajăm să ne sprijinim membrii, organizațiile și personalitățile culturale legitime să acționeze coerent și eficient pentru operarea proiectelor din programul Universității «Ovidius» și agenda culturală a clusterului INOMAR“, spune Stănică Enache.
 
Reamintim că pentru tomul „Răzbunarea barbarilor. 2.000 de ani fără Ovidiu la Tomis“, pe care dorește să-l coordoneze și să-l scoată pe propria cheltuială, la o prestigioasă editură, Dorin Popescu apelează la sprijinul tomitanilor pe care îi îndeamnă să scrie texte reprezentative inedite despre Ovidiu „în diferite formate şi stilistici (texte literare, studii culturale, studii critice, analize de text, eseuri etc.)“.

În „Apel la contribuţii «Răzbunarea barbarilor. 2.000 de ani fără Ovidiu la Tomis»“, Dorin Popescu precizează şi condiţiile: textele, redactate/procesate în Word, font Times New Roman (12 pt., spaţierea dintre rânduri - 1, numărul de cuvinte recomandat - 5.000 - 7.000). Textele vor fi trimise pe adresa de e-mail ovidiutomis2000@yahoo.com, până la 30 aprilie 2017, şi vor fi selectate de Dorin Popescu, în calitate de coordonator al volumului. De asemenea, autorii vor transmite, până la aceeaşi dată, 30 aprilie a.c,, o scurtă biografie, de 15-20 de rânduri, însoţită de o fotografie (biografiile autorilor vor fi publicate la finalul cărţii).
 
Citiți în secțiunea „Documente“ răspunsul complet al Asociației INOMAR Cluster! 
Sursa foto ZIUA de Constanta
Citește și: 
În anul omagial 2017, tomitanii vor să se... răzbune
Dorin Popescu solicită sprijinul creativ al comunităţii culturale din Constanţa pentru realizarea unui volum dedicat lui Ovidius (documente)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii