Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Judeţean angajează avocat pentru litigiile pe proiectele cu finanţare nerambursabilă pe care ministerul condus de Sevil Shhaideh vrea să le rezilieze (document)

ro

25 Mar, 2017 00:00 3433 Marime text
Consilierii judeţeni vor aproba în şedinţa de la finalul acestei luni încheierea unui contract de servicii de asistare, consiliere şi reprezentare juridică cu Cabinet Avocat Silvia Margareta Muhscină, pentru litigiile în care Consiliul Judeţean este parte.
Pentru ce plăteşte Consiliul Judeţean avocaţi?
 
Potrivit expunerii de motive la proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii unui contract de servicii de asistare, consiliere şi reprezentare juridică, Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Constanţa stă în instanţă reprezentată de preşedintele Consiliului Judeţean. Actualmente, pe rolul instanţelor de judecată se află 120 de litigii în care judeţul Constanţa este parte şi în care reprezentarea juridică în faţa instanţelor este asigurată doar de către consilierii juridici din cadrul Serviciului Juridic. În prezent, organigrama CJC urmează să fie modificată, iar la Serviciul Administraţie Publică vor fi încadraţi şapte consilieri juridici, dintre unul este asistent.
 
În expunerea de motive pentru angajarea avocaţilor se reţine faptul că, pentru unele dintre litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată, este necesară o pregătire specifică, în diverse ramuri de drept, precum Legislaţia europeană, Dreptul muncii, Drept penal, Dreptul mediului, legislaţia privitoare la accesarea fondurilor europene.
 
Situaţia care generează externalizarea serviciilor juridice de reprezentare este deerminată de faptul ca la nivelul judeţului se află în implementare mai multe proiecte europene cu finanţare nerambursabilă, însă unele dintre acestea au întâmpinat dificultăţi în finalizare, neîncadrându-se în termenul acordat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (AMPOR), condus de Sevil Shhaideh, fost angajat al Consiliului Judeţean.
 
În această situaţie, Consiliul Judeţean are obligaţia de a restitui în întregime sumele deja primite în cadrul contractelor de finanţare. De altfel, CJC a fost informat de AMPOR că s-a demarat procedura de reziliere a contractelor de finanţare neimplementate până la ora actuală.

Care sunt proiectele pentru care s-a demarat rezilierea

„Extindere UAMS Agigea prin înfiinţarea unui centru de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer“, „Reabilitarea, modernizarea dotarea Ambulatoriu Eforie Sud“, „Centrul productiv meşteşugăresc pentru susţinerea activităţilor turistice de agrement Ovidiu“ – „Soluţii informatice integrate în administraţia publică locală - Registrul agricol - Parteneriat 1“, „Soluţii informatice integrate pentru o administraţie publică mai aproape de cetăţean“.
 
Problemele apărute pe parcursul derulării proiectelor sus-menţionate vizează fie erori de proiectare ce au dus la sistări repetate ale lucrărilor, fie emiterea dispoziţiilor de şantier de care proiectantul a ţinut cont cu întârziere, fie s-a ajuns la intrarea în insolvenţă a executantului, fie la imposibilitatea achiziţionării dotărilor, întrucât Ia procedura de atribuire a contractului nu s-a prezentat niciun ofertant.
 
Astfel, se impune ca UAT Judeţul Constanţa (Consiliul Judeţean Constanţa), să ia măsuri de contestare a deciziilor de reziliere a contractelor de finanţare corelativ cu acţionarea în judecată a contractanţilor (executant, proiectant, diriginte de şantier etc.) implicaţi în derularea proiectelor şi care au avut un rol determinant în neimplementarea şi finalizarea proiectelor în termenul acordat.

Ce valoare vor avea onorariile avocaţilor

Pentru litigiile ce decurg din implementarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă care au întâmpinat dificultăţi în finalizare, nefiind implementate în termenul acordat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi pentru care AMPOR a anunţat că s-a demarat procedura de reziliere a contractelor, onorariile propuse spre aprobarea consilierilor vor fi următoarele:
- punctul de vedere către autoritatea finanţatoare va avea o valoare de 200 de lei, fără TVA;
- contestaţia la orice decizie emisă de autoritatea finanţatoare - 1.000 de lei, fără TVA - răspuns/formulare notificare 500 de lei, fără TVA;
- acţiune pe fond - 4.000 de lei, fără TVA;
- acţiune în cale de atac ordinară - 2.000 de lei, fără TVA;
- acţiune în cale de atac extraordinară - 1.000 de lei, fără TVA;
- acţiune în caz de rejudecare - fond - 2.000 de lei, fără TVA, cale de atac - 1.000 de lei, fără TVA, cale extraordinară de atac - 1.000 de lei, fără TVA.
 
În total, un singur proces care ar urma toate aceste căi de atac ar costa Consiliul Judeţean 12.700 de fără TVA, bani care vor merge către cabinet avocat Silvia Margareta Muhscină.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza proiectul de hotărâre privind angajarea unor contracte juridice.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii