Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:14 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Laszlo Tokes – un pericol pentru Romania si pentru intreaga Uniune Europeana

ro

23 Jul, 2010 20:14 1125 Marime text

DECLARAŢIE DE PRESĂ

Laszlo Tokes – un pericol pentru România si pentru întreaga Uniune Europeană

Instigările la acţiuni de stradă pentru obţinerea autonomiei etnice, lansate ieri de Laszlo Tokes, reprezintă un atac direct la adresa suveranităţii şi a integrităţii naţionale. Condamn cu toată fermitatea această nouă escaladare a discursului separatist al extremiştilor maghiari şi cer autorităţilor române şi instituţiilor abilitate să intervină, măcar acum, în ceasul al 12-lea, pentru apărarea unităţii naţionale şi respectarea Constituţiei.

Declaraţia lui Laszlo Tokes, potrivit căreia autonomia aşa-numitului Ţinut Secuiesc este posibilă după modelul kosovar demonstrează că decizia Curţii Internaţionale de Justiţie, conform căreia proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo nu încalcă legislaţia internaţională, a avut un ecou imediat în cercurile separatiste maghiare. Hotărârea Curţii de la Haga întăreşte puterea de precedent a Kosovo, care, cu întregul său istoric separatist, reprezintă o ameninţare la adresa integrităţii teritoriale a numeroase state ale Uniunii Europene şi din lumea întreagă. Orice comparaţie, însă, între situaţia minorităţii albaneze din fosta Iugoslavie şi cea a minorităţii maghiare din România este incorectă şi rău-intenţionată, având în vedere discriminarea pozitivă de care se bucură cetăţenii români de naţionalitate maghiară. Mai mult, reprezentanţii acestei minorităţi sunt în Parlament fără întrerupere de 20 de ani şi la guvernare de 15 ani, deţinând în prezent funcţii importante, precum conducerea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Ieşirea publică a lui Laszlo Tokes, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, confirmă temerile celor care ne-am opus alegerii sale ca vicepreşedinte al Parlamentului European, poziţie pe care s-a grăbit să o folosească pentru propagarea aceluiaşi mesaj extremist, separatist şi şovin, îndreptat împotriva valorilor europene. Românii trebuie să ştie că această alegere a fost posibilă numai cu sprijinul ticălos al PD-L, care se face vinovat, împreună cu Traian Băsescu, nu numai de ruinarea economiei naţionale şi dezastrul social din ţară, ci şi de alimentarea radicalismului maghiar şi trădarea interesului naţional în folos propriu.

La reluarea în toamnă a lucrărilor Parlamentului European voi solicita retragerea calităţii de vicepreşedinte al acestui for lui Laszlo Tokes, ca urmare a acestor declaraţii iresponsabile şi extrem de periculoase nu numai pentru România, ci pentru stabilitatea şi armonia interetnică din întreaga Uniune Europeană. Rolul principal în contracararea pericolului distrugerii statului român revine, însă, instituţiilor acestuia, care, deocamdată, se fac vinovate de o pasivitate complice cu crima ce se pregăteşte împotriva României.

Corina Creţu,
membru al Parlamentului European
                                                              
                                                                                                   

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii