De-ale iernii
Evenimentele iernii in Constanta
21:17 17 01 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Rețete pentru Revelion Un desert bun și fin pentru noaptea dintre ani. Creme pentru cupe

ro

29 Dec, 2015 09:19 1394 Marime text


Cremele sunt preparate care se servesc în cupe, după ce au fost ţinute la frigider. Se prepară fie la cald, fie la rece.
  • Cremă cu fragi

Ingrediente
  • 0,510 I apă
  • 1 kg fragi
  • 100 g zahăr
  • 50 g griş
  • vanilie
  • zeamă de lămâie
  • 1 păhărel mic cu rom
Mod de preparare
Se fierbe apa cu zahăr, se pune grisul în ploaie şi se amestecă lăsând să fiarbă 8—10 minute. Se adaugă vanilia, zeama de la jumătate de lămâie, romul şi se amestecă, apoi se adaugă fragii şi se bate bine cu telul. Se pune în cupe şi se dă la gheaţă.
  • Cremă de portocale I

Ingrediente
  • 250 g frişca
  • 1 portocală mare
  • 2 foi de gelatină
  • 1 ceşcuţă cu rom
Mod de preparare
Se amestecă frişca cu gelatina dizolvată în puţină apă caldă după ce a stat o oră apă rece. Se adaugă romul, zeama de portocală şi coaja rasă de portocală. Se udă cu apă formele, se toarnă compoziţia şi se dă la gheaţă.
  • Cremă de portocale II

Ingrediente
  • 3 gălbenuşuri
  • 150 g zahăr tos
  • 1 lingură făină (20 g)
  • 1 portocală mare
  • 50 g migdale măcinate sau nuci
  • 700 g lapte
  • biscuiţi fragezi
Mod de preparare
Se spală portocala, se rade coaja, se taie în două şi se stoarce sucul. Coaja rasă se pune în lapte şi se fierbe. Se freacă gălbenuşurile cu zahăr, se adaugă făina şi se amestecă; se introduc nucile măcinate, sucul de portocală şi câteva linguri de lapte toarte fierbinte. Se face focul mic ca să fiarbă laptele în care s-a pus coaja de portocală şi se toarnă în el compoziţia; se lasă să fiarbă încet, până se îngroaşă, amestecând mereu cu o lingură de lemn. Se ia tigaia de pe foc înainte de a da în clocot şi se pune într-un vas cu apă rece ca să se oprească fierberea. Se răstoarnă compoziţia într-un alt vas şi se lasă să se răcească complet, amestecând din când în când să nu prindă o pojghiţă. Se serveşte rece cu biscuiţi fragezi.
  • Cremă de afine

Ingrediente
  • 1 kg afine
  • 250 g frişca bătută cu zahăr
  • 2 linguri zeamil
  • 2 linguri rom
Mod de preparare
Se spală afinele şi se amestecă cu rom. Se pune zeamilul (amidon de porumb) într-o ceaşcă cu apă să se înmoaie pe foc. Se lasă să se răcească şi apoi se toarnă peste afine. Se amestecă afinele cu frişcă, se pune în cupe şi se dau la gheaţă.
  • Cremă de lămâie I

Ingrediente
  • două lămâi
  • 200 g zahăr
  • 2 gălbenuşuri
  • 4 linguri făină (80 g)
  • 10 linguri apă
  • puţină sare
Mod de preparare
Se amestecă făina cu zahăr şi cu un pahar cu apă şi se pune să fiarbă la foc mic, amestecând mereu. Când s-a îngroşat, se dă deoparte, se adaugă zeama de lămâie ş gălbenuşurile care au fost frecate cu un vârf de cuţit de sare. Se pune crema în cupe şi se dau la gheaţă.
  • Cremă de lămâie II

Ingrediente
  • 6 ouă
  • 180 g zahăr
  • coaja rasă de la 1/2 lămâie
  • zeama de la 1 - 1/2 lămâie
  • 4 foi gelatină
Mod de preparare
Se freacă gălbenuşurile cu zahăr până se face ca o spumă. Se topeşte gelatina în 150 g apă caldă (1/2 pahar) şi se toarnă peste zahărul-frecat cu gălbenuşuri. Se adaugă zeama de lămâie, apoi albuşurile spumă şi se bate până se îngroaşă. Se unge o formă cu unt, se pune compoziţia şi se lasă să stea la rece, la frigider. Apoi se dezlipeşte de pe formă punând-o într-un vas cu apă caldă şi imediat se răstoarnă pe o farfurie. Se serveşte cu frişcă.
  • Cremă de caise

Ingrediente
  • 1 kg caise
  • 120 g zahăr
  • 250 g frişcă
Mod de preparare
Se opăresc caisele, se curăţă de pieliţe şi se dau prin sită. Se adaugă zahărul şi se amestecă bine până se obţine un piure, care se amestecă apoi cu frişca. Se pune în cupe şi se dau la gheaţă.
  • Cremă de vişine

Ingrediente
  • 1 pahar zeamă de vişine
  • 1 pahar cu vin roşu
  • 3 ouă
  • 3 foi de gelatină
  • 6 linguri cu zahăr
  • frişcă
Mod de preparare
Se freacă bine gălbenuşurile cu zahăr, se adaugă siropul de vişine şi vinul şi se pune la foc amestecând continuu până se îngroaşe. Se dizolvă gelatina în apă caldă şi se amestecă în cremă. Se lasă să se răcească. Se pune apoi în cupe şi se dau la frigider. Când se serveşte se pune deasupra frişcă.
  • Cremă de zmeură

Ingrediente
  • un pahar zeamă de zmeură
  • 3 gălbenuşuri
  • 2 foi gelatină
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • frişcă
Mod de preparare
Se prepară la fel ca şi Crema de vişine.
  • Cremă de cacao

Ingrediente
  • două linguri făină (40 g)
  • 3 linguri cacao (50 g)
  • 5 linguri zahăr (150 g)
  • 1 I lapte
  • 25 g unt
  • bucăţele de coajă de portocală din dulceaţă
  • frişcă
  • 50 g ciocolată
Mod de preparare
Se amestecă făina cu cacao, ciocolata, zahăr şi se adaugă câte puţin laptele, amestecând cine să nu se facă mici cocoloaşe. Se pune apoi pe foc mic şi se amestecă mereu până se îngroaşe. Se adaugă untul, se amestecă bine, se dă deoparte şi se lasă să răcească. După aceea se adaugă bucăţele de portocală. Se udă cupele, se pune crema în ele şi se dau la gheaţă. Se servesc cu frişcă.
  • Cremă de vanilie

Ingrediente
  • 200 g (8 linguri) zahăr
  • 1 I lapte
  • vanilie
  • 4 ouă
  • 2 gălbenuşuri
  • 4 linguri rase de făină (80 g)
Mod de preparare
Se dizolvă zahărul în jumătate litru lapte fierbinte vanilat. Se amestecă cu 4 ouă, cu două gălbenuşuri şi cu făina şi se amestecă bine. Peste ele se toarnă restul de lapte, puţin câte puţin şi se amestecă. Se trece apoi prin sită fină şi se aşază într-o formă care se pune în baie de apă fierbinte şi se mestecă până se îngroaşe ca o smântână. Se pune în cupe şi se dă la frigider.
  • Portocale umplute cu cremă frişcă

Ingrediente
  • 6 portocale
  • 300 g frişcă
  • 2 foi gelatină
  • 150 g zahăr
  • 3 linguri apă fiartă
Mod de preparare
Se pun foile de gelatină în apă rece. Se spală portocalele şi se şterg. Se taie o felioară la capătul unde a fost codiţa în aşa fel încât să nu se ajungă la miez, ci doar atât cât portocala să stea bine pe verticală, pusă pe platou. Se stoarce sucul portocalelor cu storcătorul şi se strânge sucul. Se curăţă bine portocalele în interior cu o linguriţă. Se pun foile de gelatină în trei linguri cu apă fierbinte să se dizolve. Se amestecă apoi cu sucul de portocale, cu 150 g zahăr şi se pune pe foc mic să se dizolve zahărul. Se lasă să se răcească şi apoi se amestecă cu frişca şi cu această cremă se umple portocalele. Ca să se dea o formă mai estetică portocalelor, se crestează marginea gurii înainte de a se umple cu cremă. Portocalele astfel pregătite se aşează pe un platou şi se dau la frigider.
  • Spumă de ciocolată

Ingrediente
  • 250 g ciocolată
  • 5 ouă
  • 1 portocală
  • 30 g unt
  • 25 g cognac
  • 200 g frişcă
  • pişcoturi
  • limbi de pisică
Mod de preparare
Se topeşte pe aburi ciocolata şi untul. Ouăle se sparg şi se despart gălbenuşurile de albuşuri în vase separate. Se bat foarte bine gălbenuşurile cu coaja rasă de portocală, se adaugă cognacul şi se bate în continuare până devine ca o spumă. Se adaugă ciocolata şi untul muiate şi se mai bate. Apoi se pun albuşurile bătute spumă şi se mestecă uşor. La urmă se adaugă frişca şi se amestecă încet. Se toarnă compoziţia într-un vas şi se dă la frigider. Se serveşte în cupe. Nu se ţine spuma mai mult de 24 ore.

Din aceeași categorie Ilustrație realizată de Luana Profor

Ti-a placut articolul?

Comentarii