Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rețete tradiționale românești Brioșe românești

ro

19 Oct, 2015 00:00 4881 Marime text


Dulciurile refac energia consumată în eforturi fizice și intelectuale, de aceea sportivii, tineretul, copiii trebuie să consume dulciuri, mai ales după un efort susținut. În general, dulciurile nu trebuie să se consume zilnic şi în cantităţi mari, ci ponderat, după vârstă şi ocupaţii, după starea sănătăţii etc.

Ingrediente

1 kg făină
50 g drojdie
1 ceaşcă cu apă caldă
100 g zahăr
2 linguriţe sare
10 ouă
500 g unt

Mod de preparare

Se prepară un aluat din 500 g făină, drojdia diluată în apă şi un pahar cu apă care se pune puţin câte puţin. Se amestecă bine până se obţine un aluat moale care se lasă să crească. Pe masa de aluat se pune restul de făină, se face o adâncitură şi se pune zahăr, sare, ouăle întregi bătute şi se amestecă bine cu furculiţa, fără a încorpora toată făina. Se adaugă untul şi se amestecă, apoi aluatul cu drojdie şi se frământă încorporând acum toată făina. Se face un aluat omogen şi bine frământat. Se lasă la cald să crească, acoperit cu un şervet foarte curat. După ce a crescut, pe masa de aluat se pune câte o bucată de cocă şi se rulează, se taie bucăţele şi se mode­lează bule de mărimea unui ou. Aceste bule se pun în forme mici de brioşe unse cu unt sau se aşează pe o tavă mare, la distanţă între ele şi se lasă, acoperit, să crească. După ce au crescut se ung cu ou bătut şi se dau la cuptor pentru 20 minute. Se servesc la ceai sau cafea cu lapte.

Din aceeași categorie

Ilustrație realizată de Luana Profor
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii