Pentru perioada Paştelui
informaţii utile, tradiţii, program magazine
13:57 26 07 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Bucătăria raţională Salate

ro

17 Sep, 2015 00:00 1608 Marime text


Salatele se prepară din legume proaspete, amestecate cu untdelemn şi zeamă de lămâie sau oţet diluat. Se pot prepara şi din combinaţii de legume cu ouă, legume şi fructe. Legumele verzi trebuie să fie foarte bine spălate, deoarece în salate se consumă nefierte. Este bine să se spele frunză cu frunză, sub jet de apă, la robinet. Salatele de legume proaspete, preparate cu câteva minute înainte de a se consuma sunt cele mai recomandate, căci sunt bogate în vitamine. Unele salate de legume crude se combină cu maioneză fără ou.
  • Salată de andive
Ingrediente
  • 500 g andive
  • 2 linguri untdelemn
  • zeamă de lămâie
  • sare
  • piper 
Mod de preparare
Se curăţă andivele de frunzele pătate, se desfac celelalte frunze, se spală repede sub jet de apă rece. Nu se ţin în apă rece, căci se amărăsc. Se aşază pe o salatieră şi se toarnă peste ele untdelemn şi zeamă de lămâie. Se pot amesteca şi cu nuci sau felii de mere.
 
  • Salată de andive cu piept de pasăre şi maioneză
Ingrediente
  • 500 g andive
  • 2-3 linguri untdelemn
  • zeamă de lămâie
  • un piept de pasăre fiert
  • maioneză
Mod de preparare
Se curăţă şi se spală repede andivele în apă rece, se taie bucăţi şi se amesteci cu pieptul de pasăre tăiat bucăţele. În momentul când se serveşte se acoperă cu maioneză. Se poate înlocui pasărea cu şuncă tocată.
  • Salată de varză albă
Ingrediente
  • 1 varză albă mică
  • 2 linguri untdelemn
  • zeamă de lămâie sau oţet
  • sare
  •  ceapă rasă
Mod de preparare
Se curăță varza, se spală, se scot vinele (nervurile groase), se taie în formă de tăiței, se sărează, se lasă câteva minute și apoi se stoarce. Se pune în salatieră și se amestecă cu untdelem, ceapă rasă și zeamă de lămâie. Se poate prepara și fără ceapă.
  • Salată de varză roşie
Ingrediente
  • 1 varză roşie
  • untdelemn
  • sare
  • oţet
  • se poate şi un măr
Mod de preparare
Se curăţă varza de frunzele veştede, se taie fin, se amestecă cu untdelemn, puțină sare şi oţet diluat. Se poate adăuga un măr ras. Se poate amesteca cu puțină maioneză, este foarte bună.
  • Salată de sfeclă roşie
Ingrediente
  • 1-2 sfecle roşii
  • 2 linguri untdelemn
  • 1 rădăcinii hrean
  • puţin oțet sau zeamă de lămâie
Mod de preparare
Se spală sfecla şi se coace în cuptor; se curăţă de coajă și se taie în formă de tăiţei sau se dă pe răzătoare; se amestecă cu hrean ras, cu untdelemn, oțet sau zeamă de lămâie. Se pune în borcan, se leagă cu celofan și se dă la rece unde se poate păstra şi două săptămâni. Sfecla roşie se poate fierbe în loc să se coacă, dar e mai gustoasă coaptă.
  • Salată de țelină
Ingrediente
  • 1 ţelină
  • untdelemn
  • zeamă de lămâie
  • puţin muştar
  • pătrunjel verde
  • 1 măr ras
  • maioneză
Mod de preparare
Se curăţă ţelina şi se dă pe răzătoare; se lasă cu sare să se înmoaie, se stoarce și se amestecă cu mărul ras, cu untdelemn şi zeamă de lămâie sau oţet diluat. Cine doreşte poate să pună o linguriţă cu muştar sau maioneză făcută cu ou și puțină smântână.
  • Salată de morcovi cu mere
Ingrediente
  • 1-2 morcovi
  • 2 mere
  • untdelemn
  • zeamă de lămâie sau oțet
Mod de preparare
Se curăţă morcovii şi se dau pe răzătoarea mică. Se curăță merele și se dau pe răzătoarea mai mare. Se amestecă şi se adaugă untdelemn şi zeamă de lămâie. Cine doreşte poate adăuga o ceapă mică tocată. Este mai gustoasă cu oțet diluat.
  • Salată asortată de legume crude
Ingrediente
  • 2 mere
  • 1 morcov
  • 1 ţelină
  • 1 ridiche
  • 1 sfeclă roşie coaptă
  • 1/2 varză roșie
  • 1/2 varză albă
  • salată verde
  • untdelemn
  • zeamă de lămâie
Mod de preparare
Se spală, se curăţă şi se dau prin răzătoarea fină toate legumele. Se amestecă toate, se adaugă untdelemn şi zeamă de lămâie.  Cine dorește, le poate aranja pe culori în salatieră, adică un rând de morcov, unul de varză albă, alt rând de sfeclă sau varză roșie s.a.m.d.
  • Salată de legume fierte, cu sos
Ingrediente
  • 1 sfeclă
  • 1 ţelină
  • 2-3 cartofi
  • 1 ou
  • o linguriță muştar
  • zeamă de lămâie
  • 2 sardele
  • 2 castraveciori acri
  • pătrunjel verde
Mod de preparare
Se fierb țelina și cartofii și se coace sfecla în cuptor. Apoi se curăță legumele și se taie felii subțiri, ca tăițeii. Se amestecă cu sare, piper și un sos preparat din gălbenuș fiert răscopt, frecat cu untdelemn și la care s-a adăugat muștar, carne de sardele tocate fin și albușurile de ou răscopt tocate. Se așază pe salatieră.

Din aceeași categorie

Ilustrație realizată de Luana Profor
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii