Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:39 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monografia „Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI – Mânăstiri”, lansată de ziua lui Teodosie

ro

13 Dec, 2015 11:32 1095 Marime text
Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de viață a Arhiepiscopului Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, a lansat  ieri, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf.  Apostoli  Petru și Pavel”, monografia „Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI – Mânăstiri”, tipărită la Editura Arhiepiscopiei Tomisului.

Realizat într-o înaltă ținută grafică, volumul conține date privind istoricul, profilul, activitățile și datele de contact ale celor 33 de mânăstiri din cuprinsul eparhiei tomitane, precum și ale Palatului Arhiepiscopal din Constanța, însoțite de o bogată ilustrație. Primele două capitole creionează un scurt istoric al eparhiei și o scurtă biografie a actualului Arhipăstor.

Elaborarea lucrării a fost coordonată de către Departamentul Cultural al Arhiepiscopiei Tomisului, sub îndrumarea Arhidiacon Conf. Univ. Dr. Bogdan-Florin Chiriluță,  Consilier Cultural. Acesta a declarat că lucrarea subliniază revenirea monahismului dobrogean la stadiul dezvoltării sale de acum 1400 de ani, evoluție punctată și de către părintele Arsenie Papacioc cu 15 ani în urmă, la venirea în Dobrogea a Înaltpreasfințitului Teodosie, în cuvintele profetice: „Înaltpreasfinția Voastră, monahismul dobrogean vă așteaptă de două mii de ani”.

La redactarea ei s-au ostenit teologul Ionuț Druche, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului,  redactorii Valentin Vădănoiu și Georgeta Stan. Consilierea de specialitate a fost realizată de către Arhimandrit Paisie Fantaziu.

Partea de documentare arhivistică a fost realizată cu sprijinul D-lui Virgil Coman, Directorul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, care și-a exprimat bucuria de a fi contribuit la realizarea monografiei și a remarcat importanța lucrării prin intrarea ei în circuitul științific național și internațional.

Monografia este prima lucrare dintr-o serie de șapte volume dedicate Arhiepiscopiei Tomisului. Următoarele șase vor conține date despre bisericile de mir din cele șase protoierii ale eparhiei.

Lucrarea poate fi procurată de la magazinul „Sf. Ierarh Nicolae” al arhiepiscopiei, precum și de la pangarul catedralei arhiepiscopale. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii