Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

ro

24 Mar, 2024 17:00 980 Marime text
 
 
  • În februarie a.c., Arhiepiscopiei Tomisului- Parohia „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel"- Faleză Nord a solicitat municipalității transmiterea în folosință gratuită a întregului teren rezultat în urma măsurătorilor
  • Suprafața de 342 mp constituie domeniul privat al municipiului Constanța iar suprafața de 1 mp (care face parte din suprafața de 1501 mp) constituie domeniul privat al municipiului Constanța conform HCL nr. 582/2023 privind aprobarea inventarului bunurilor care apartin domeniului privat al municipiului Constanța
  • Pe scurt, în an electoral, Arhiepiscopia Tomisului mai primește gratuit aproape 350 mp de teren în cartierul Faleză Nord, după ce a construit pe cei 1.500 mp pe care i-a primit tot gratuit în mandatul de primar al lui Radu Mazăre
  • Având în vedere procesele pornite de administrația Chițac cu mai multe parohii din Constanța privind aspecte de legalitate în privința construcțiilor, nu se cunoaște regimul autorizării lucrărilor efectuate nici în cazul acestei biserici
 



 
Consiliul local al municipiului Constanţa se reunește în şedinţă ordinară, joi, 28.03.2024 de la ora 17.00, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța.

Pe ordinea de zi se află și un proiect privind darea în folosință gratuită pe durata existenței construcției Parohiei „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel”- Faleză Nord a imobilului teren în suprafață de 343,00 mp, situat în municipiul Constanța, str. Unirii, între blocurile U1 și U2. Menționăm că prin HCL-urile nr. 330 și 331/2000 au fost aprobate Planul Urbanistic de Detaliu pentru „Biserica creștin ortodoxă-Faleza Nord" pe terenul în suprafață de 1.500 mp, situat în Constanța, str. Unirii între blocurile U1 și U2 și concesionarea fără licitație către Arhiepiscopia Tomisului a terenului în suprafață de 342 mp ce face parte din domeniul privat al municipiului Constanța, Arhiepiscopiei Tomisului, în vederea realizării bisericii.

Ulterior prin HCL nr. 441/2000 au fost modificate HCL 330 și 331 din 01.06.2000. Prin anexa la HCL nr. 20/2024 a fost aprobat actul adițional la contractul de concesiune nr.69847/11.09.2000, care are ca obiect concesionarea terenului situat în str. Unirii între blocurile U1 și U2, în suprafață de 1500 mp.

În urma măsurătorilor efectuate suprafata totală de teren este de 1843 mp, identificat cu nr. cadastral 259260.

În februarie a.c., Arhiepiscopiei Tomisului- Parohia „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel"- Faleză Nord a solicitat municipalității transmiterea în folosință gratuită a întregului teren rezultat în urma măsurătorilor, vezi secțiunea „documente”.

Suprafața de 342 mp constituie domeniul privat al municipiului Constanța iar suprafața de 1 mp (care face parte din suprafața de 1501 mp) constituie domeniul privat al municipiului Constanța conform HCL nr. 582/2023 privind aprobarea inventarului bunurilor care apartin domeniului privat al municipiului Constanța.

Pe scurt, în an electoral, Arhiepiscopia Tomisului mai primește gratuit aproape 350 mp de teren în cartierul Faleză Nord, după ce a construit pe cei 1.500 mp pe care i-a primit tot gratuit în mandatul de primar al lui Radu Mazăre.

Având în vedere procesele pornite de administrația Chițac cu mai multe parohii din Constanța privind aspecte de legalitate în privința construcțiilor, nu se cunoaște regimul autorizării lucrărilor efectuate nici în cazul acestei biserici.
 
Cei patru sfinți de la Niculițel sunt Zotic, Atal, Camasie și Filip iar Biserica Ortodoxă îi cinstește, la 4 iunie.

După martiriul lor, moaştele au fost așezate într-o raclă şi depuse în criptă, iar în interior, pe peretele de la intrare, a fost inscripţionat textul „Martirii lui Hristos”, urmat de numelor lor.
 
În acest context, vă propunem sondajul cu tema:



 
Așteptăm răspunsurile și comentariile dumneavoastră inclusiv pe pagina noastră de Facebook ZIUA de Constanța, cu respectarea unui limbaj decent și a temei propuse.


Foto:www.facebook.com/sfintii4martiri



PRECIZĂRI:
 
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Sfinții patru martiri de la Niculițel. Unde este, în Constanța, biserica având acest hram
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii