Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:42 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia Tomisului vizavi de refuzul unui preot de a oficia spovedania Cazul a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească

ro

22 Apr, 2024 12:48 565 Marime text



 
  • Față de apariția în presă a unei situații legate de refuzul unui preot din județul Constanța de a oficia Sfânta Taină a Mărturisirii unei persoane în vârstă pe motiv că aceasta nu aparține de sectorul său pastoral, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări
 
Potrivit Regulamentului Autorităţilor Canonice, Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române „clericul duhovnic care refuză pocăinţa celui ce se întoarce de la păcat se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară, potrivit arhiepiscopiei.
 
De asemenea, în caz de neîndreptare „se cateriseşte” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art.29, alin. 11).
 
Totodată „preotul care nu împărtăşeşte pe cel aflat pe patul de moarte şi care doreşte împărtăşirea, chiar dacă este oprit de la împărtăşire sau a mâncat, se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art. 29, alin. 14). De asemenea „preotul care, solicitat pentru îndeplinirea datoriilor sale, din neglijenţă, a lăsat să moară un bolnav neîmpărtăşit, se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte.” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art. 29, alin. 15).

„În deplin acord cu prevederile de mai sus, Centrul Eparhial a emis pe 9.04.2024 o adresă către toate unitățile din subordine în care duhovnicii sunt atenționați că nu au voie să refuze acordarea Tainei Spovedaniei persoanelor în vârstă, bolnave, în pericol de moarte, cu dizabilităţi sau aflate în alte condiţii deosebite de sănătate, pe motiv că nu fac parte din sectorul lor pastoral. În aceeași adresă se precizează că Sfintele Taine ale Mărturisirii şi Împărtăşirii se pot administra, în regim de urgenţă, fie la biserică, fie la spital, fie la domiciliul bolnavului, prin excepţie de la regula fundamentală a jurisdicţiei pastorale, de către preotul solicitat” precizează Arhiepiscopia Tomisului.

 
Pentru cazul concret apărut în presă, acesta a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească.
 
 
Citește și
„Jurnal de România. Constanța“ Spovedanie cu public (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii