Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:52 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Prof. univ. Mariana Jurian - „Prof. univ. dr. ing. Garabet Kumbetlian, excepțional om de știință și profesor constănțean“ (galerie foto+document)

ro

22 Mar, 2019 00:00 2726 Marime text
Motto: „Cunoașterea este puntea care ne conectează cu toți cei care au trăit vreodată înaintea noastră. De la civilizație la civilizație și de la viață la viață, contribuim cu poveștile individuale care devin istoria noastră colectivă. Indiferent cât de bine păstrăm informațiile despre trecut, cuvintele din aceste povestiri nu sunt decât «informații» până la momentul în care le dăm un înțeles. Modul în care aplicăm ceea ce știm despre trecutul nostru devine înțelepciunea prezentului”. (Gregg Braden)
 

 

 
Primii conferențiari, primii doctori și singurii care făceau contracte științifice, în anul 1974, la Institutul de Marină au fost prof. Mariana Jurian împreună cu prof. Garabet Kumbetlian. Apoi au devenit șefi de catedră, pe specialități diferite, la nou înființata Universitate de Marină. Timp de 10 ani (1993-2004), Mariana Jurian a fost director general al Consiliului Național al Audiovizualului și secretar științific la UMC (CV-ul integral în secțiunea Documente). Universitarului Jurian i se datorează înființarea UMC, după cum ne mărturisea, dânsa mijlocind, prin Anton Vătășescu (viceprim-ministru), semnarea actului de înființare de către prim-ministrul Petre Roman.
 
„Prof. univ. dr. ing Garabet Kumbetlian, excepțional om de știință și profesor constănțean. A fost o personalitate de seamă a științei românești, dascăl dedicat al învățământului de marină constănțean. Viața sa este un model pentru cei care l-au cunoscut, pentru cei cu care a colaborat, dar și pentru cei cărora le-a fost cadru didactic desăvârșit. Activitatea noastră didactică și științifică s-a desfășurat în paralel. Doctorat, cursuri didactice, cercetare științifică, prof. Kumbetlian fiind în domeniul Rezistenței materialelor, al Mecanicii, eu în domeniul Electronicii, al Radiocomunicațiilor.
 
S-a implicat în activitatea de cercetare științifică într-o perioadă în care puține cadre didactice se preocupau să coordoneze contracte de cercetare, prin care se obțineau fonduri pentru dotarea laboratoarelor, pentru dezvoltarea cercetării științifice. Rezultatele muncii sale de cercetare științifică au făcut obiectul comunicărilor științifice din cadrul nenumăratelor conferințe naționale și internaționale la care a fost invitat și a participat. Urmare a prestigioasei sale activități științifice a fost membru a numeroase organisme științifice naționale și internaționale. A scris valoroase manuale, cursuri, monografii dedicate atât specialiștilor, cât și studenților. Profesor de excepție, a fost un exemplu pentru studenți, iar aceștia au fost aluatul din care a plămădit viitorii ofițeri de marină. Om de cultură, om de știință și profesor, a muncit tinzând să atingă perfecțiunea. Va rămâne pentru noi, pentru constănțeni, un model, un exemplu de dăruire, de creativitate și de profesionalism”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii