Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:00 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la bancă la Palat al Pionierilor şi centru de copii Istoricul clădirii care găzduieşte astăzi DGASPC Constanţa

ro

02 Jul, 2014 00:00 2186 Marime text
Fiind construit cu mulţi ani în urmă, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa nu deţin informaţii referitoare la data exactă la care au început lucrările de construire a imobilului în care îşi desfăşoară astăzi activitatea. Aceste informaţii datează undeva în jurul anilor 1980. Arhitectul Mihai Sorin Vatamaniuc, reproiectantul clădirii, susţine că destinaţia iniţială a imobilului a fost de sediu al unei bănci. Acesta a devenit apoi Palat al Pionierilor, urmând ca, peste câţiva ani, să găzduiască un centru pentru copii. Deoarece nu au existat litigii revendicative, în anul 1998, Consiliul Judeţean Constanţa a solicitat RAEDPP să efectueze expertiza tehnică, printr-o firmă acreditată, deoarece imobilul prezenta fisuri, accentuate probabil în urma cutremurului din 1977.
Reproiectarea a fost efectuată de SC Cariatide SRL şi a prevăzut în primul rând consolidarea clădirii. Au fost realizate şi lucrări de recompartimentare şi mansardare. În urma finalizării proiectării, în data de 23 noiembrie 1999, s-a obţinut autorizaţia de construire, lucrările fiind demarate la începutul anului 2000. Clădirea a fost formată, iniţial, din subsol, parter şi un etaj, încăperile având înălţimi foarte mari, ceea ce a permis, în momentul reproiectării, intercalarea unui planşeu suplimentar, peste care s-a efectuat mansardarea. Astăzi, imobilul este constituit din subsol, parter şi trei etaje şi găzduieşte 26 de birouri. Suplimentar, s-au proiectat o arhivă la subsol, o sală de aşteptate la parter şi o sală de consiliu la mansardă. În acest moment, suprafaţa construită este de 204 metri pătraţi, suprafaţa desfăşurată a clădirii fiind de 920 de metri pătraţi. Lucrările de reproiectare au fost finalizate în data de 27 februarie 2002.
Deşi imobilul nu este inclus pe lista clădirilor de patrimoniu, prin susţinerea acordată de către Consiliul Judeţean Constanţa şi prin specificul complex de servicii pe care îl oferă, DGASPC Constanţa este considerată o instituţie cu mare impact asupra condiţiilor de viaţă oferite persoanelor defavorizate din judeţ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii