Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:15 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv. Castelul Regal din Mamaia revine statului (MINUTA)

ro

16 Mar, 2022 20:32 1964 Marime text
Palatul Regal Mamaia Sursa foto ZIUA de Constanța
 
  • Vila Regală din Mamaia, o clădire încărcată de istorie, a fost lăsată în paragină în ultimii ani.
  • Hotărârea a fost luată de Completul Nr. 3NCPC al Secției I Civile a Curții Supreme, format, potrivit surselor ZIUA de Constanța, din magistrații Lavinia Curelea, Lavinia Dascălu și Adina Georgeta Nicolae. Decizia este definitivă.

Instanța supremă a respins, miercuri, 16 martie, ultima cale de atac invocată de societatea Mamaia SA în dosarul  prin care Ministerul Culturii a invocat nulitatea absolută a contractului prin care castelul regal al Reginei Maria a fost vândut la un preț mult mai mic decât valoarea lui reală.

Anterior acestei decizii, Tribunalul Constanța, dar și Curtea de Apel Constanța au constatat nulitatea absolut a contractului de vânzare cumpărare a Vilei Regale, încheiat între compania cu acționariat de stat Mamaia SA și societatea privată Light System.

În această seară, în dosarul 5533/118/2018, Secția I Civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis să respingă recursul declarat de Mamaia SA, singura entitate ce s-a opus soluțiilor judecătorilor din Constanța de anulare a contractului.

Iată minuta Deciziei nr. 512/2022 a Curții Supreme:

Decizia nr. 512: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de pârâta SC Mamaia SA împotriva deciziei nr. 206 C din 25 noiembrie 2020 a Curţii de Apel Constanţa, Secţia I civilă. Definitivă.


Hotărârea a fost luată de Completul Nr. 3NCPC al Secției I Civile a Curții Supreme, format, potrivit surselor ZIUA de Constanța, din magistrații Lavinia Curelea, Lavinia Dascălu și Adina Georgeta Nicolae. Decizia este definitivă.


Din istoricul

Construcția, înregistrată în Lista monumentelor istorice, se află în prezent în stare de degradare, firma deținătoare fiind supraimpozitată cu 400% pentru starea în care se află monumentul.

Palatul Regal din Mamaia, reședința de vară a regelui Ferdinand, a fost construit între anii 1923 și 1926. Se spune că Regina Maria s-a îndrăgostit de această zonă în urma unei plimbări pe malul mării și a hotărât să ridice un castel unde să poată veni pe timpul verii. Arhitectul italian, Mario Stoppa, este cel care s-a ocupat de construcția clădirii care avea centrală termică, o bucătărie, spălătorie și garderobă, iar în curte a fost ridicată o fântână.

Mai târziu, clădirea a făcut parte din proprietatea Reginei Elena, mama Regelui Mihai. Acesta din urmă și-a petrecut aici o parte din verile copilăriei. Odată cu revenirea în țară a principelui Carol și preluarea tronului de la fiul său Mihai, în 1930, relațiile lui Carol cu Elena s-au înrăutățit, astfel că regina a fost obligată în cele din urmă să părăsească România și a renunțat la Palatul Regal din Mamaia. În 1948, imobilul a fost naționalizat sub regimul comunist, iar în 1990 a ajuns în subordinea companiei de stat SC Mamaia SA.

Din hotărârea Curții de Apel Constanța
 
În hotărârea prin care a fost respins apelul declarat de Mamaia SA, hotărâre reconfirmată în această seară de Curtea Supremă, judecătorii Curții de Apel Constanța au arătat următoarele:
 

„Din cuprinsul contractului de vânzare-cumpărare rezultă că nu a fost parcursă procedura notificării dreptului de preempțiune, înaintea vânzării, conform dispozițiilor art. 4 din Legea 422/2001. Sancțiunea nerespectării acestei obligații este, conform dispozițiilor art. 4 alin. 4 din Legea 422/2001, nulitatea absoluta a actului de vânzare. Toate părțile au recunoscut neparcurgerea acestei proceduri, fiind invocată în apărare – în esență – împrejurarea că această procedură nu era aplicabilă în speță“.

 

Totodată, judecătorii au mai subliniat că „în ceea ce privește susținerea apelantei Mamaia SA că decizia vânzării bunului a aparținut Statului Român, fiind permisă de legislația privatizării, după cum a reținut și prima instanță, deși Ministerul Turismului a aprobat vânzarea bunului din Patrimoniul Mamaia SA, Statul Român, ca persoană juridică de drept public este distinct de Ministerul Turismului, fiind vorba despre persoane juridice diferite“, potrivit hotărârii citate pe www.rolii.ro.

 

În același timp, instanța de apel a mai arătat că „pe de o parte, nici nu s-a solicitat, iar prima instanță nici nu a dispus repunerea părților în situația anterioară. Pe de altă parte, eventuala imposibilitate de repunere a părților în situația anterioară nu poate acoperi ori înlătura cauza de nulitate absolută, provenind din încălcarea prevederilor legale imperative mai sus enunțate, atâta vreme cât cauza de nulitate se raportează la momentul încheierii contractului, iar repunerea părților în situația anterioară se evaluează la un moment ulterior, cel al constatării cauzei de nulitate al contractului“.

 

„De altfel, constatarea nulității unui contract nu poate fi condiționată de posibilitatea repunerii părților în situația anterioară“, au mai precizat judecătorii Curții de Apel.

 
Impozit majorat cu 400% pentru Vila Regală
 
Această decizie a fost atacată în recurs de reprezentanții Mamaia SA, iar astăzi recursul a fost respins ca nefondat.

 
În paralel cu acest dosar, Tribunalul Constanța a respins, într-un alt dosar, în luna ianuarie 2022, cererea prin care compania Light System SA, firma care deține în prezent Vila Regală din Mamaia, a contestat hotărârea Consiliului Local Constnața de a-i majora impozitul pe clădire cu 400% din cauza stării în care se află imobilul.

Împotriva acestei decizii a fost declarat recurs de către firma Light System, urmând ca, în acest dosar, să fie stabilită data primei înfățișări, la Curtea de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii