Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:53 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Dincolo de verdictele instanțelor de judecată, recuperarea Palatului Regal din Mamaia se poate realiza doar prin voința politică a USR PLUS și PNL

ro

02 Apr, 2021 00:00 3922 Marime text
  • Senatorul USR Remus Negoi și jurnalistul Info-Sud-Est, Cristian -Andrei Leonte au vorbit la ZIUA LIVE despre recuperarea Palatului Regal din Mamaia
  • În 2003, SC Mamaia SA a vândut clădirea către SC Light System SRL, la un preț mai mic decât valoarea reală
  • La fel s-a întâmplat și cu terenul aferent Palatului, cu o suprafață de 1,5 hectare, care se afla în proprietatea Primăriei Constanța
  • În 2018, Ministerul Culturii a cerut în instanță recuperarea clădirii, invocând neexercitarea dreptului de preemțiune, pentru că atât palatul, cât și curtea de 1,5 hectare, vândute ilegal
  • Pe 1 iulie 2020 Tribunalul Constanța a admis acțiunea ministerului și a constatat nulitatea contractului de vânzare
  • Apoi, Mamaia SA a declarat apel, dar Curtea de Apel Constanța le-a respins apelul, iar Mamaia SA a declarat și recurs, așa că acum dosarul e la Înalta Curte de Casatie și Justiție, care va pronunța decizia finală
  • Senatorul de Constanța, Remus Negoi a declarat la ZIUA LIVE că a expus situația Palatului regal ministrului Claudiu Năsui iar acesta este deschis pentru rezolvarea situației clădirii monument
  • Proprietarul monumentului istoric vrea să scape de el, a susținut la ZIUA LIVE, jurnalistul Cristian- Andrei Leonte
  • Problema ar putea fi rezolvată, iată și pe alte căi, dacă ar exista voință politică



Senatorul USR Remus Negoi și jurnalistul Info-Sud-Est, Cristian -Andrei Leonte au vorbit la ZIUA LIVE despre recuperarea Palatului Regal din Mamaia, vândut printr-o tranzacție rapidă de administrația Radu Mazăre.
 

Interviul video poate fi urmărit aici:

https://www.facebook.com/ziuaconstanta/videos/475363147152681


În 2003, SC Mamaia SA a vândut clădirea către SC Light System SRL, la un preț mai mic decât valoarea reală. La fel s-a întâmplat și cu terenul aferent Palatului, cu o suprafață de 1,5 hectare, care se afla în proprietatea Primăriei Constanța și care a fost vândut un an mai târziu cu un preț de aproape 10 ori mai mic decât prețul zonei Tranzacțiile au avut loc fără înștiințarea Ministerului Culturii sau a Direcției Județene de Cultură Constanța, deci fără exercitarea dreptului de preemțiune al statului.

În 2018, Ministerul Culturii a cerut în instanță recuperarea clădirii, invocând neexercitarea dreptului de preemțiune, pentru că atât palatul, cât și curtea de 1,5 hectare, vândute illegal.
Conform art. 3, lit. a din Legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, terenul aferent unui monument istoric este considerat la rândul său monument istoric, iar vânzarea acestuia fără acordul Ministerului Culturii face ca tranzacția să fie lovită de nulitate absolută (art. 4, pct. 4).

Așadar, în momentul de față, ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu (PNL) poate deschide acțiune civilă în instanță prin invocarea dreptului de preemțiune pe care instituția nu l-a exercitat în momentul vânzării.

În septembrie 2020, ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu dădea următoarea declarație cotidianului ZIUA de Constanța, în contextul procesului aflat pe rol: „Club «Castel», fosta Vilă Regală Mamaia, este un monument istoric de grupa A, a cărui istorie recentă nu a fost prea blândă. Vânzarea din 2003 a imobilului a fost realizată cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român, prevăzut imperativ de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare. Anularea contractului de vânzare cumpărare a fost subiectul cererii Ministerului Culturii din 2018 depusă la Tribunalul Constanţa. Instanţa a admis cererea prin Sentința civilă nr. 1411/2020 din 01.07.2020 şi a dat câştig de cauză pe fond Ministerului Culturii. Am primit deja apelul înaintat de către SC. MAMAIA SA, iar Ministerul Culturii a depus săptămâna aceasta întâmpinarea privind continuarea demersurilor în instanţă pentru apărarea patrimoniului naţional“, a precizat ministrul Culturii. Fiind una dintre moştenirile familiei regale, îmi doresc ca fosta Vilă Regală Mamaia să rămână în patrimoniul naţional al Statului şi să fie restaurată şi corect valorificată, atât pentru comunitatea constănţeană, cât şi pentru publicul larg. Avem un potenţial turistic fantastic pe care îl putem reda vizitatorilor în mod onorabil. Trebuie, însă, să avem o atenţie sporită, pentru că experiența de până acum ne arată că interesele imobiliare au fost puse de multe ori înaintea intereselor pentru patrimoniul cultural naţional“, a spus ministrul Culturii.

Pe 1 iulie 2020 Tribunalul Constanța a admis acțiunea ministerului și a constatat nulitatea contractului de vânzare. Apoi, Mamaia SA a declarat apel, dar Curtea de Apel Constanța le-a respins apelul, iar Mamaia SA a declarat și recurs, așa că acum dosarul e la Înalta Curte de Casatie și Justiție, care va pronunța decizia finală.
Până acum, nulitatea contractului de vânzare a fost constatat de doua instanțe din Constanța.

Remus Negoi (USR) activează în Comisiei de Cultură din Senat. În această calitate, senatorul a purtat discuții pentru salvarea Palatului Regal din Mamaia cu reprezentanții Ministerului Economiei, în portofoliul căruia se află Mamaia SA.



Negoi spune că o primă soluție ar fi ca Ministerul Culturii să ceară dreptul de preemțiune, însă este necesară alocarea unor fonduri în acest sens.
Despre cea de-a doua variantă propusă, un parteneriat public-privat pe termen determinat care să aducă în circuitul turistic palatul regal, senatorul afirmă că nu arm ai sta în picioare.
Senatorul de Constanța, Remus Negoi a declarat la ZIUA LIVE că a expus situația Palatului regal ministrului Claudiu Năsui iar acesta este deschis pentru rezolvarea situației clădirii monument al cărei acoperiș s-a spart și nu mai rezistă pentru multă vreme.

Ministrul Năsui nu a fost însă întrebat, de ce Mamaia SA (companie cu acționariat de stat de peste 99%) și aflată în insolvență, deci pe calea falimentului, nu renunță la recurs? Că, până la urmă, în recurs s-ar putea schimba totul, adică Înalta Curte ar putea să schimbe sentințele date până acum la Tribunalul și Curtea de Apel Constanța prin care a fost anulat contractul.
O întrebare pertinentă la care ministrul Economiei nu a răspuns până azi.

În aşteptarea unor decizii ale ministerelor Economiei și Culturii pe acest subiect, Remus Negoi a spus la ZIUA LIVE că se fac demersuri pentru organizarea unei dezbateri cu toți decidenții, pentru a găsi căi prin care ministerul Culturii să-şi exercite dreptul de preemțiune în achiziția terenului, ori altă modalitate, pentru a aduce la viață Palatul Regal.
“Proprietarul monumentului istoric vrea să scape de el”, a susținut la ZIUA LIVE, jurnalistul Cristian- Andrei Leonte. O informație extrem de importantă pentru cine are de gând să răscumpere monumentul fie prin cumpărare, fie prin expropriere.


Negoi : “Trebuie să insistăm în continuare. Primăria ar trebui să preia în administrare Palatul regal”

Senatorul USR, Remus Negoi consideră că este foarte important să nu așteptăm prea mult în ceea ce privește restaurarea Palatului Regal din Mamaia.  
“Trebuie să insistăm în continuare. Primăria ar trebui să preia în administrare palatul, ar fi cea mai bună soluție. Nu am discutat deocamdată cu primarul Vergil Chițac despre acest lucru”.
 

Leonte : “Primăria nu poate să ne zică nimeni că nu există bani

Info-Sud-Est luptă prin mijloace media de aproape 7 ani pentru recuperarea Palatului Regal.
Dacă se va pune probleme exercitării dreptului de preemțiune al ministerului, sau al primăriei Constanța, jurnalistul Andrei Leonte, afirmă că “Vorbim de priorități. Nu poate să ne zică primăria că nu are bani. Sunt foarte multe monumente de reabilitat în oraș. Sunt foarte multe de făcut”.

 

Palatul Regal din Mamaia, reședința de vară a regelui Ferdinand, a fost construit între anii 1923 și 1926. Se spune că Regina Maria s-a îndrăgostit de această zonă în urma unei plimbări pe malul mării și a hotărât să ridice un castel unde să poată veni pe timpul verii. Arhitectul italian, Mario Stoppa, este cel care s-a ocupat de construcția clădirii care avea centrală termică, o bucătărie, spălătorie și garderobă, iar în curte a fost ridicată o fântână.

Mai târziu, clădirea a făcut parte din proprietatea Reginei Elena, mama Regelui Mihai. Acesta din urmă și-a petrecut aici o parte din verile copilăriei. Odată cu revenirea în țară a principelui Carol și preluarea tronului de la fiul său Mihai, în 1930, relațiile lui Carol cu Elena s-au înrăutățit, astfel că regina a fost obligată în cele din urmă să părăsească România și a renunțat la Palatul Regal din Mamaia. În 1948, imobilul a fost naționalizat sub regimul comunist, iar în 1990 a ajuns în subordinea companiei de stat SC Mamaia SA.


Citește și:

ZIUA LIVE. Remus Negoi, în legătură cu Palatul Regal din Mamaia Trebuie să insistăm în continuare. Primăria ar trebui să preia în administrare

ZIUA LIVE. Andrei Leonte, despre restaurarea monumentelor istorice Vorbim de priorități. Nu poate să ne zică nimeni că nu există bani

ZIUA LIVE Declarația senatorului Remus Negoi în legătură cu salvarea Palatului Regal din Mamaia

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii