Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiții masive ale Ministerului Economiei pentru Transgaz și Transelectrica. Vizată este și Dobrogea

ro

29 Sep, 2018 00:00 1366 Marime text
Ministerul Economiei, prin purtătorul de cuvânt Alexandru Macoveiciuc, a susținut o conferință de presă în cursul zilei de vineri, 28 septembrie. Reprezentantul ministerului a vorbit de investiții pe care le fac Transgaz și Transelectrica inclusiv în Dobrogea.
 
Un prim proiect adus în discuție la minister a fost cel legat de Axul 2 Banat. Până la sfârșitul anului, Transelectrica va finaliza prima porțiune din Axul 2 Banat (Linia Electrică Aeriană de 400 kV Porțile de Fier - Reșița - Timișoara - Săcălaz - Arad), respectiv reabilitarea segmentului de linie electrică aeriană 400 kV Anina-Reșița. Axul Porțile de Fier - Reșița - Timișoara - Săcălaz - Arad închide inelul de 400 kV al României în zona de vest a țării. Astfel, trecerea la nivelul de 400 kV a Axului Porțile de Fier - Reșița - Timișoara - Săcălaz - Arad securizează alimentarea cu energie electrică a unei zone mari de consum, întărește rețeaua de transport în zona de sud-vest a țării și contribuie la creșterea gradului de interconectare al României cu Serbia. Totodată, finalizarea Axului îmbunătățește siguranța în funcționare și calitatea serviciului de transport.
 
Tot în zona de vest a țării a fost deblocat, în luna mai a acestui an, prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern care permite finalizarea procedurilor de expropriere aflate în curs de desfășurare pentru imobilele proprietate privată aflate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național, proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea-Bekescsaba. Astfel, segmentul Oradea - Nădab, pentru care se află în curs de achiziție lucrările de execuție, va închide Inelul de 400 de kV complet pe zona de vest Inelul de 400 kV.
 
Un alt proiect investițional prioritar al Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este Inelul de 400 kV al municipiului București. În această perioadă se realizează demersurile necesare pregătirii acestui proiect prevăzut și în Strategia de Dezvoltare a Transelectrica, ce constau în realizarea unui studiu pre-investițional care să ofere soluțiile tehnice necesare. Printre acestea, aproape cu siguranță se va regăsi și realizarea unei noi stații electrice de transport care să deservească zona de consum București. 

Modernizări în Dobrogea. Transelectrica a finalizat modernizarea Liniei Electrice Aeriană Tulcea Vest 

Pentru pregătirea instalațiilor și a rețelei electrice de transport pentru perioada de iarnă, Transelectrica a intensificat programul de mentenanță, demarând deja verificări și controale pentru depistarea și eliminare unor eventuale puncte slabe pe linii și în stații.
 
Transelectrica are în aplicare un program etapizat de măsuri pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță a instalațiilor și rețelei de transport.
 
Totodată, pe Linia Electrică Aeriană Tulcea Vest - Isaccea, pe care s-au finalizat lucrări de mentenanță, au fost instalate în premieră o serie de dispozitive pentru prevenirea fenomenului de galopaj - o oscilație a conductoarelor indusă de vânt -, care se produce în condiții de polei, chiciură moale sau zăpadă umedă sub impactul vântului. Acest fenomen are loc frecvent în zona Dobrogei.
 
Investiții se fac și la nivel de Transgaz, după cum a prezentat Alexandru Macoveiciuc. Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale în perioada 2018 - 2027 răspunde cerințelor politicii energetice europene privind: asigurarea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale; creșterea gradului de interconectare a rețelei naționale de transport gaze naturale la rețeaua europeană; creșterea flexibilității rețelei naționale de transport gaze naturale; liberalizarea pieței gazelor naturale; integrarea pieței de gaze naturale la nivelul Uniunii Europene.
 
Transgaz va primi un grant de 46 de milioane de euro din Programul Operațional Infrastructură Mare pentru dezvoltarea capabilităților Sistemului Național de Transport gaze (SNT) în zona de Nord-Est a României.
 
„Transgaz va semna în perioada următoare un contract prin care va primi un grant de 46 de milioane de euro din Programul Operațional Infrastructură Mare pentru dezvoltarea capabilităților Sistemului Național de Transport al gazelor naturale (SNT) în zona de Nord-Est a României. Dezvoltarea SNT în zona de Nord - Est este un proiect cu o valoare totală de aproape 175 de milioane de euro care este util și relevant atât în ceea ce privește securitatea generală energetică a României cât și dezvoltarea interconectării cu Republica Moldova“, a spus Alexandru Macoveiciuc.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii