Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 110 milioane de euro Primăria Constanța a semnat contractul pentru proiectarea și execuția noului CET

ro

06 Mar, 2024 09:14 1329 Marime text

 
Noua centrală termoelectrică vine în completarea proiectului de reabilitare și modernizare a rețelei de transport și distribuție a agentului termic.
 
Proiectul „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța“ este primul proiect din țară care a fost depus la Ministerul Economiei pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
 
Contractul de finanțare pentru această investiție extrem de importantă pentru municipiul Constanța a fost semnat în decembrie 2022, iar în luna iunie 2023 a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care bunurile mobile și imobile ale Centralei Electrice de Termoficare „CET Palas” au fost trecute din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Energiei, în domeniul public al municipiului Constanța.  
 
Achiziția pentru proiectarea și execuția noului CET nu a fost lipsită de peripeții. În urma unei contestații depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) prin care a fost contestată achiziția, procedura a fost întârziată cu aproximativ o lună. CNSC a respins contestația, iar după analizarea amănunțită a ofertelor, SC Elsaco Electronic SRL a fost desemnat câștigătorul licitației. Astfel că vineri, 1 martie 2024, a fost semnat contractul de lucrări.
 
Prin acest proiect se asigură construcția unei unități de producţie a energiei termice și electrice în cogenerare de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, cu utilizarea gazului natural, cu posibilitatea viitoare de a introduce în amestec hidrogen produs din resurse regenerabile (hidrogen verde). Acesta va fi construit în curtea vechiului CET, iar capacitatea instalată în cogenerare de înaltă eficienţă pe gaz va fi de 97 MW.
 
Investiția va avea multiple implicații pozitive în viața orașului:
- economice, prin reducerea semnificativă a consumului de combustibili, a costurilor și cheltuielilor de operare;
- sociale, prin sporirea confortului termic și creșterea accesibilității populației la sistemul centralizat de încălzire;
- de mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2), reducerea consumului de energie primară și, automat, reducerea poluării.
 
Valoarea contractului de proiectare și execuție lucrări este de 581.311.113 lei fără TVA, iar termenul de finalizare este decembrie 2025.
 

Despre Elsaco Electronic SRL

 

Elsaco Electronic SRL a fost înființată în anul 1995, are adresa în Botoșani, este în stare de funcționare la Registrul Comerțului, iar activitatea principală a firmei este „Lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide“.
 
În 2022, Elsaco Electronic SRL a avut o cifră de afaceri de 344.403.264 lei, un profit net de 21.982.655 lei și 229 de angajați.
 
Asociați în firmă sunt Valeriu Iftime (cu 40%), Petru Parfenov (20%), Doru Popa (20%) și Ovidiu Jitaru (20%).

 
Calitatea de administrator o au Valeriu Iftime (care e și patronul echipei de fotbal din Superligă FC Botoșani) și Ovidiu Jitaru.
 

Valeriu Iftime mai apare în 13 firme, în funcțiune fiind șapte dintre ele: Elsaco International SRL Botoșani – asociat (40%), Elsaco Engineering SRL Botoșani - asociat (40%), administrator, Vestra Industry SRL Botoșani - asociat (40%), Elsaco Solutions SRL Botoșani - asociat (40%), Elsaco Energie Verde 1 SRL Botoșani - asociat (40%), administrator, Elsaco Business Software SRL Botoșani - asociat (36%), administrator și Smart Eco Plus SRL București - asociat (20%).     
 

În 13 firme mai apare și Petru Parfenov, șapte fiind în stare de funcționare: Elsaco Engineering SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Vestra Industry SRL Botoșani - asociat (40%), Elsaco International SRL Botoșani – asociat (20%), Elsaco Solutions SRL Botoșani - asociat (20%), Elsaco Energie Verde 1 SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Elsaco Business Software SRL Botoșani - asociat (18%) și Smart Eco Plus SRL București - asociat (10%), administrator. 

 
Doru Popa mai apare în firmele aflate în funcțiune: Elsaco Engineering SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Vestra Industry SRL Botoșani - asociat (20%), Elsaco International SRL Botoșani – asociat (20%), Elsaco Solutions SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Elsaco Energie Verde 1 SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Elsaco Business Software SRL Botoșani - asociat (18%) și Smart Eco Plus SRL București - asociat (10%).     
 

Firmele în stare de funcționare în care mai apare Ovidiu Jitaru sunt: Elsaco Engineering SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Vestra Industry SRL Botoșani - asociat (20%), Elsaco International SRL Botoșani – asociat (20%), Elsaco Solutions SRL Botoșani - asociat (20%), Elsaco Energie Verde 1 SRL Botoșani - asociat (20%), administrator, Elsaco Business Software SRL Botoșani - asociat (18%), Smart Eco Plus SRL București - asociat (10%) și Biziteam SRL București – asociat (30%).       

        
Elsaco Electronic SRL a încheiat 254 de contracte de achiziții publice, în valoare totală de 954.318.706,90 lei.



Compania și-a adjudecat în 2022 și contractul de reabilitare a rețelelor de termoficare din municipiul Constanța - Etapa III”, respectiv refacerea a 3 porțiuni de tronsoane de rețea termică primară din magistrala I de termoficare ce însumează 4,030 km de traseu și porţiuni din rețeaua termică secundară aferente a 11 puncte termice, ce însumează 3,025 km traseu, în valoare de 45.587.000 lei.
 
Citește și

Licitația pentru noul CET al municipiului Constanța, suspendată! A fost depusă o contestație
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii