Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descoperă autenticitatea Scrumbia de Dunăre afumată, produs cu denumire de origine protejată

ro

13 Mar, 2024 14:43 592 Marime text

Pe pagina de socializare a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a apărut o postare recentă referitoare la scrumbia de Dunăre Afumată - produs cu denumire de origine protejată.

România are 13 produse de indicație geografică protejată (IGP) recunoscute la nivel european. Indicațiile geografice protejează drepturile de proprietate intelectuală pentru produse din diverse areale geografice.

Unul dintre acele produse de indicație geografică protejată, Scrumbia de Dunăre afumată este un produs unic, obținut dintr-o specie de pește care se întâlnește numai în Marea Neagră. Specia nu poate fi crescută în acvacultura şi este capturată numai în cursul migraţiei la începutul primăverii când scrumbia se concentrează în bancuri la gurile Dunării pentru a se acomoda cu apa dulce și a acumula grăsimi necesare în vederea reproducerii, se arată în conținutul postării. 

Metoda de afumare la rece a peștelui în zona Deltei Dunării este o metoda tradițională, foarte veche, menționată de Grigore Antipa în 1916. Și în zilele noastre se păstrează aceeași rețetă, specifică zonei. Pentru prepararea scrumbiei de Dunăre afumată se folosesc doar scrumbii de Dunăre și sare gemă, iar ca ingredient auxiliar – rumeguș din lemn de esență tare. Nu se folosesc aditivi, coloranți sau conservanți.

După obținerea certificatului de produs de indicație geografică protejată, scrumbia de Dunăre afumată se produce doar în arealul Deltei de către cei care s-au asociat unei cooperative cu sediul în județul Tulcea.


Citește și:

INHGADebitul Dunării la intrarea în țară se situează sub media multianuală a lunii martie
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii