Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:42 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cumpănenii, prezenţi în număr mare la hramul Bisericii Cuvioasa Parascheva Mii de sarmale, mămăliguţă la ceaun şi cozonaci la agapa frăţească (galerie foto)

ro

15 Oct, 2013 00:00 3459 Marime text
Localnicii din Cumpăna şi-au arătat, ieri, dragostea faţă de ocrotitoarea lor, Sfânta Cuvioasă Parascheva. Încă de la primele ore ale dimineţii, ei au sosit la biserică, unde s-au rugat pentru sănătate.
Şi-n acest an, enoriaşii s-au întrecut pe ei cu pregătirile, împodobind colivele cu multă evlavie şi mult bun gust. Pe una dintre colive a fost desenată chiar icoana Sfintei Cuvioasei Parascheva, al cărei hram a fost prăznuit ieri de biserica din localitate.
Oamenii au participat în număr mare la slujba religioasă, astfel că biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi dornici să participe la hram. Alături de localnici au fost şi credincioşi din Constanţa şi din localităţile învecinate. La întreaga slujbă a participat şi primarul ec. Mariana Gâju, iar pentru câteva momente a fost prezent în biserică, alături de comunitate, şi senatorul Alexandru Mazăre.

La finalul ceremonialului religios, cetăţenii au ascultat cuvântul clerului, care a făcut trimitere la viaţa Cuvioasei Parascheva, apoi s-au miluit şi au fost poftiţi să participe la agapa frăţească, pentru care în acest an au fost pregătite 6.000 de sarmale. Enoriaşii nu i-au uitat nici pe vârstnicii de la azilul de bătrâni din Poarta Albă. Astăzi, urmând să fie trimise la Poarta Albă 500 de sarmale, dar şi desert.
Un moment la fel de important pentru comunitate l-a constituit sfinţirea primei case mortuare din localitate, amenajată în incinta Bisericii Cuvioasa Parascheva. Şefa autorităţii locale ec. Mariana Gâju a precizat că, anul următor, de hramul Bisericii Adormirea Maicii Domnului, va fi sfinţită şi, acolo, o capelă mortuară.
Şefa autorităţii locale a profitat de acest moment pentru a le mulţumi localnicilor pentru dărnicia de care au dat dovadă în momentul în care li s-a solicitat sprijinirea semenilor din Tulcea şi din Galaţi, puternic afectaţi de inundaţii. „Să nu uităm să le mulţumim tuturor prietenilor dragi care, din Constanţa, din localităţile limitrofe, vin an de an lângă noi, vin pentru că aici găsesc în Casa Domnului uşile deschise în permanenţă”, a mai spus primarul ec. Mariana Gâju.
 
Şefa autorităţii locale i-a îndemnat pe localnici la unitate
 
Primarul comunei Cumpăna i-a rugat pe cetăţeni să rămână în slujba localităţii. „Vreau să vă spun, din tot sufletul, că mulţumesc Bunului Dumnezeu că ne ţine pe toţi uniţi. Aceasta este rugăciunea mea către dumneavoastră - să fim în slujba acestei comunei ca fii ai comunei şi cu sufletul şi cu mintea şi cu priceperea”, au fost cuvintele rostite la finalul discursului de Mariana Gâju.
De apreciere au avut parte şi părinţii bisericii, preoţii Jean şi Soare. Şefa autorităţii locale a dezvăluit faptul că împreună cu părintele Soare are în grijă Asociaţia pentru dezvoltarea comunei, asociaţie care este alături de copii şi de bătrâni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii