Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:02 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vestile bune privind revigorarea economica mondiala vin din China si Japonia

ro

11 Jan, 2010 16:41 922 Marime text

Analiza Săptămânii
Perioada: 5- 11 ianuarie 2010

La început de an,

Veştile bune privind revigorarea economicâ mondialâ vin din China şi Japonia

China a devenit cel mai mare exportator mondial şi se pregâteşte sâ ajungâ a doua economie a lumii. În Japonia, cel mai semnificativ indice privind <<sânâtatea>> economiei a crescut pentru a opta lunâ consecutivâ. Indicele Bursei din Tokio înregistreazâ creşteri record. Creşterea fiscalitâţii în România în perioada actualâ va diminua considerabil şansele acesteia de a profita de <<primele trenuri>> ale revigorârii economice mondiale şi de a ieşi mai repede din crizâ.

“Economiile Chinei şi Japoniei se bazeazâ foarte mult pe exporturi, iar creşterile economice înregistrate de aceste state constituie semnale pozitive privind revigorarea economicâ globalâ, întrucât absorţia exporturilor acestora de câtre alte ţâri demonstreazâ câ cele din urmâ îşi recapâtâ la randul lor potenţialul economic, evident, în ritmuri diferite”, a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est. “Şomajul râmâne, la nivel mondial, principalul <<preţ>> plâtit pentru ieşirea din crizâ, alâturi de deficitele bugetare ridicate”, a adâugat Victor Safta.
Exporturile Chinei au crescut cu 17,7% în decembrie 2009 faţâ de aceeaşi lunâ a anului precedent, marcând prima creştere în 14 luni; în acelaşi timp, exporturile cumulate ale Chinei le-au depâşit pe cele ale Germaniei, astfel încât China a devenit cel mai mare exportator din lume. “Faptul câ ierarhia mondialâ a exportatorilor s-a schimbat este evident un lucru important, dar, în ceea ce priveşte finalul crizei mondiale, cel mai important semnal îl constituie creşterea exporturilor Chinei în luna decembrie, întrucât subliniazâ potenţialul statelor importatoare de a achiziţiona şi consuma producţia respectiva”, aratâ analiştii X-Trade Brokers. Majoritatea analiştilor din lume sunt de acord câ dupâ criza economicâ pe care încâ o traverseazâ întreaga lume, atât ierarhiile, cât şi o serie de repere ale economiei mondiale se vor schimba. Şi, dacâ în 2007, China a luat locul Germaniei devenind a treia economie a lumii dupâ SUA şi Japonia, majoritatea previziunilor indicâ faptul câ în acest an China va trece pe locul al doilea, <<surclasând>> şi Japonia. “Evident câ, mai ales în acest secol, toţi factorii economici sunt interdependenţi la nivel global. De exemplu, unul dintre motivele creşterii burselor asiatice a fost semnalul pozitiv dat de creşterea vânzârilor retail din SUA, precum şi creşterea vânzârilor pe piaţa americanâ raportatâ de unii exportatori asiatici”, spun analiştii X-Trade Brokers.
“Indicele NIKKEI 225 privind Bursa din Tokio a cunoscut o evoluţie uimitoare în ultima perioadâ, înregistrând o creştere de aproximativ 20% în numai cinci sâptâmâni, dupâ ce în a doua parte a anului trecut a marcat o evoluţie mult mai slabâ decât majoritatea indicilor bursieri importanţi”, a arâtat Victor Safta. “În acest moment este testatâ rezistenţa datâ de maximul anului 2009, la nivelul 10.750, <<spargerea>> acesteia putând reprezenta un nou semnal puternic de cumpârare pentru investitori. Indicatorii au configuraţii pozitive şi se apropie de zona de supracumpârare”, aratâ analiştii X-Trade Brokers.
În plus, cel mai semnificativ indicator privind <<sânâtatea>> economiei Japoniei a înregistrat în noiembrie a opta creştere consecutivâ, motivatâ de creşterea producţiei nipone ca urmare a creşterii cererii pe pieţele sale de export.
“Ultimele evoluţii din China şi Japonia sunt printre cei mai importanţi indicatori privind sfârşitul crizei economice globale, lucrurile urmând, fireşte, sâ evolueze diferit de la ţarâ la ţarâ. Foarte importantâ va fi perioada imediat urmâtoare care va arâta dacâ avem de-a face cu un trend susţinut sau dacâ unele evoluţii au fost conjuncturale”, a subliniat Victor Safta. “În ceea ce priveşte România, o creştere a fiscalitâţii într-o perioadâ precum cea pe care o traverseazâ îi va diminua considerabil şansele de a profita de <<primele trenuri>> ale revigorârii economiei mondiale şi de a ieşi mai repede din crizâ”, a conchis Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002, care s-a extins în alte şase ţări europene: Cehia, Slovenia, Spania, Italia, Germania şi România, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil.
X- Trade Brokers acţionează ca intermediar pe Bursa din Varşovia şi formator de piaţă de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri) şi Opţiuni- având ca activ suport contracte tranzacţionate pe toate continentele pe pieţele valutare (forex), de mărfuri şi, respectiv, de capital (acţiuni şi indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzacţionează instrumente derivate pe piaţa extrabursieră, decontările tranzacţiilor efectuându-se direct între participanţii la piaţă (instituţii financiare, bănci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB deţine platforme on-line de excepţie şi nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicaţiilor şi nici pentru deschiderea / închiderea poziţiilor. Clienţii au acces permanent  la conturile de investiţii, iar echipele locale oferă gratuit cea mai competentă consultanţă de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 15.000 de clienţi care tranzacţionează lunar un volum ce depăşeşte 20 miliarde Euro.
Pe piaţa din România, X- Trade Brokers s-a lansat oficial în februarie 2009 şi este autorizatâ de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzacţii de minim 400 milioane Euro pe lună până la sfârşitul anului în curs. 
Pentru mai multe informaţii vâ invitâm sâ vizitaţi www.xtb.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii