Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:36 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea141 Petre Diaconu și „Păcuiul lui Soare“

ro

18 Nov, 2019 00:00 2857 Marime text

 

Motto:

„Cunoașterea este puntea care ne conectează cu toți cei care au trăit vreodată înaintea noastră. De la civilizație la civilizație și de la viață la viață, contribuim cu poveștile individuale care devin istoria noastră colectivă.
Indiferent cât de bine păstrăm informațiile despre trecut, cuvintele din aceste povestiri nu sunt decât «informații» până la momentul în care le dăm un înțeles. Modul în care aplicăm ceea ce știm despre trecutul nostru devine înțelepciunea prezentului”.


(Gregg Braden)


Anul acesta, în cadrul celei de-a treia ediții „Ziua Dobrogei“, organizată de ZIUA de Constanța pe 23 noiembrie, cu tema „Dobrogea în documente diplomatice românești. 1878-1884”, vor fi conferite, post-mortem, distincția „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Dionisie Exiguul“, unui număr de cinci personalități care au marcat definitoriu devenirea provinciei dintre Dunăre și Mare:
  • arheolog, cercetător, Petre Diaconu (6 octombrie 1924 - 3 aprilie 2007)
  • colonel Marin Ionescu Dobrogianu (1866 - 1938) - militar și istoric
  • fizician dobrogean, membru corespondent al Academiei Române - Musa Geavit (23 decembrie 1931 - 5 iulie 2010)
  • prozator, poet, memorialist și critic literar - Pericle Martinescu (11 februarie 1911 - 24 decembrie 2005)
  • publicistul Constantin Sarry (8 mai 1878 - 4 octombrie 1960) - director timp de patru decenii al ziarului „Dobrogea Jună”.

În cele ce urmează, puteți citi o evocare a personalității lui Petre Diaconu, realizată de arheologul Constantin Chera, fost director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, actualmente colaborator al instituției muzeale.

L-am cunoscut pe Petre Diaconu prin intermediul directoarei de la Școala Germană din București, unde mi-am făcut studiile liceale. Dumneaei mi l-a recomandat la Institutul de Arheologie din capitală, iar în vara următoare acestei prezentări, am participat pentru prima dată, în 1966, la săpăturile de la Păcuiul lui Soare, împreună cu un alt coleg de-al meu de clasă.

Aveam o înclinație pentru istorie și am găsit în domnul Diaconu un adevărat specialist, care a contribuit la formarea mea ca arheolog. Am participat și în anii următori la săpăturile de la Păcui, până când mi-am început studiul la Facultatea de Istorie din Sibiu și apoi în timpul vacanțelor de vară studențești.

Era un om extrem de corect în ceea ce privește relațiile cu membrii echipei de cercetare. Am avut enorm de învățat de la dumnealui în ceea ce privește formarea mea profesională. Era un om deschis și volubil, stăteam adesea seara la cină și ne povestea fel și fel de întâmplări cu arheologi care au colaborat cu dumnealui de-a lungul vremii. De asemenea, era și foarte exigent în ceea ce privește desfășurarea lucrărilor la obiectivul de la Păcuiul lui Soare.
Într-o primă fază, locuiam în niște bordeie în colonia arheologică de la Dervent, pentru ca, în anii următori, să punem toți umărul, cei care eram la săpătură, la ridicarea unei case cât de cât locuibile, din punct de vedere al omului care vine și stă luni de zile într-un loc uitat de lume, undeva la 5-6 km de următoarea așezare.

Viața pe șantier era extrem de palpitantă, nu cuprindea numai săpătura arheologică propriu-zisă, ci și aprovizionarea cu mâncare, la vremea respectivă încercam să ne îmbogățim meniul prin pescuit, pe care îl practicam și noaptea.

Traversatul brațului Ostrov era întotdeauna un moment extrem de important în calendarul zilei, știu foarte bine că se îngrijea extrem de mult de securitatea celor care traversau brațul Ostrov; în același timp, după ce s-a convins că unii dintre noi știam înota destul de bine, ne-a permis să traversăm brațul chiar și înot. După ce se încheia programul, traversam din nou în insula, împreună cu Dumitru Vâlceanu, domnul geolog Zah, doamna Silvia Baraschi, Marian Neagu, și stăteam la soare, pe o plajă pe care noi am numit-o „plaja milionarilor”.

Mi-aduc aminte că domnul Diaconu avea o oarecare reticență față de apa mai adâncă și se abținea să coboare mai mult în Dunăre.
La un moment dat, în zona respectivă, a venit o echipă de filmare, care a filmat chiar acolo, în zona taberei noastre, unul dintre episoadele seriei cu „Haiducii”. A fost o vară extrem de agitată, pentru că, alături de pescarii care veneau tocmai de la București, pentru pitorescul locului, a venit și această echipă de filmare. Au construit o serie de amenajări pentru filmarea respectivă, am avut relații extrem de prietenești cu toată această echipă, care era formată din câțiva zeci de oameni. Au adus pe Dunăre și o navă, care urma să dea ambientul epocii pentru filmul respectiv.

Deseori mergeam la Ostrov cu domnul Diaconu, dumnealui fiind originar din Silistra avea multe cunoștințe, atât printre localnici, cât și printre inginerii de la fermele viticole, care ne aprovizionau cu struguri.

Nu aș trece peste episodul în care la Păcuiul lui Soare a venit și Ion Ruse, unul dintre scriitorii noștri care au zugrăvit viața pescarilor în zona Dunării de Jos. Eram o echipă care contribuia la aprovizionarea șantierului cu de-ale mâncării, Ion Ruse fiind, după câte știu eu, fiu de pescar, împreună cu domnul Diaconu, doamna Diaconu, mergeam pe Dunăre și puneam ace de pescuit și ziua următoare mergeam să vedem ce am prins.

O relație specială avea domnul Diaconu și cu mănăstirea Dervent, la vremea respectivă nu așa dezvoltată din punct de vedere monahal ca în zilele noastre, dar preoții care slujeau la Dervent erau de asemenea prietenii noștri și aveam o relație foarte bună cu ei.


Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța


Despre Constantin Chera


Reputat istoric, doctor în arheologie, fost director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Constantin Chera are o consistentă activitate științifică și de cercetare pe șantierele arheologice ale Dobrogei, fiind un model pentru tinerii istorici care îi împărtășesc pasiunea și dedicarea.


Citește și:

ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul „Ziua Dobrogei“, la a treia ediţie, cu o temă în premieră - „Dobrogea în documente diplomatice româneşti. 1878-1884“

#sărbătoreşteDobrogea141 Petre Diaconu, „spiritul Păcuiului“, omagiat de Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea Petre Diaconu, 95 de ani de la naștere. Un reper al arheologiei dobrogene

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Constantin Chera - „Am venit la muzeul din Constanţa adus chiar de domnul Adrian Rădulescu. Un om care a sprijinit evoluţia mea profesională“ (galerie foto inedită)



 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari