Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreșteDobrogea141 „Meritul Dobrogean“ pentru Petre Diaconu

ro

26 Nov, 2019 00:00 5640 Marime text

Respectând tradiția, cotidianul ZIUA de Constanța a acordat cinci distincții „Meritul Dobrogean“, însoțite de această dată de medalia „Dionisie Exiguul”, prilej pentru a readuce în atenția publică cinci personalități care au binecuvântat, prin munca lor, pământul dobrogean.
Anul acesta, distincția „Meritul Dobrogean“ a fost acordată următorilor:
  • arheolog, cercetător, Petre Diaconu (6 octombrie 1924 - 3 aprilie 2007)
  • colonel Marin Ionescu Dobrogianu (1866 - 1938) - militar și istoric
  • fizician dobrogean, membru corespondent al Academiei Române - Musa Geavit (23 decembrie 1931 - 5 iulie 2010)
  • prozator, poet, memorialist și critic literar - Pericle Martinescu (11 februarie 1911 - 24 decembrie 2005)
  • publicistul Constantin Sarry (8 mai 1878 - 4 octombrie 1960) - director timp de patru decenii al ziarului „Dobrogea Jună”.


Pentru cercetătorul Petre Diaconu a citit Laudatio istoricul Marius Oprea, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Distincțiile au fost primite de părintele Andrei Tudor, starețul Mănăstirii Dervent, exarh al mănăstirilor.Cercetător dăruit studiului arheologic, dar și un om extraordinar, cald, modest și prietenos, Petre Diaconu a lăsat Dobrogei prețioase vestigii, fiind legat mai cu seamă de importantele descoperiri de la Păcuiul lui Soare, locul care l-a consacrat ca arheolog. Considerat întemeietor al arheologiei bizantine în România, opera sa științifică impresionează prin erudiție și varietatea preocupărilor, lăsând contribuții semnificative nu doar în sfera istoriei medievale și a arheologiei romane, ci fiind preocupat de asemenea de sigilografie, numismatică, toponimie, paleografie, etnografie, preistorie, geografie istorică, istorie politică, militară şi economică, demografie.


Fișă biografică


6 octombrie 1924 (în realitate, 17 septembrie) - se naște în satul Suneci, aflat la 17 km de Silistra de astăzi (Bulgaria), ca fiul al românului Nicolae Diaconu și al bulgăroaicei Paraschiva Diaconu
1931-1940 - urmează studiile primare și gimnaziale la Silistra
1940 - se refugiază cu părinții la Călărași
1947 - se mută cu familia la București
1951 - 1991 - cercetător la Institutul de Arheologie al Academiei Române (denumit inițial Muzeul Național de Antichități)
1953 - absolvent al Facultății de Istorie din București
1956-1967 - lucrează pe șantierul arheologic de la Capidava
1956 - numit responsabil al şantierului de la Păcuiul lui Soare, devenit şantier şcoală în arheologia medievală românească, unde se vor forma numeroase personalități ale arheologiei românești și internaționale
iunie 1957 - se află în grupul de arheologi care demarează cercetările arheologice la ansamblu rupestru de la Murfatlar, datate în a doua jumătate a secolului al X-lea d.H
1961 - își ia doctoratul, cu o temă despre pecenegi la Dunărea de Jos. Lucrarea va fi publicată, în 1970, sub titlul „Les Petchénègues au BasDanube”
1971-1977 - coordonează săpăturile de la situl arheologic Tropaeum Traiani
1972 - publică „Cetatea bizantină” , primul volum al monografiei Păcuiul lui Soare pentru care este răsplătit cu premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române
1977 - publică „Aşezarea medievală”, cel de-al doilea volum al monografiei Păcuiul lui Soare
1986 - preia conducerea lucrărilor arheologice de la Coslogeni, unde face descoperiri importante


A publicat, în calitate de autor sau coautor, 10 monografii, sinteze, enciclopedii, precum și sute de studii, note, recenzii, rapoarte preliminare, articole tipărite în țară și în străinătate: Germania, Spania, Cehoslovacia, Bulgaria, Iugoslavia, Grecia, SUA, Belgia.


3 aprilie 2007 - se stinge din viață, fiind înmormântat în cimitirul mânăstirii Dervent


Citește și:

ZIUA de Constanța #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul „Ziua Dobrogei“, la a treia ediție, cu o temă în premieră - „Dobrogea în documente diplomatice româneşti. 1878-1884“

#sărbătoreşteDobrogea141 Moştenire pentru cei care încă nu s-au născut. Ziua Dobrogei, celebrată de cotidianul ZIUA de Constanţa (galerie foto+video)

#sărbătoreșteDobrogea141 O evocare a lui Petre Diaconu - Mărturiile părintelui Andrei, starețul Mănăstirii Dervent

#sărbătoreşteDobrogea141 Ana Blandiana - „Petre Diaconu, personaj definitoriu în «Sertarul cu aplauze»“

#sărbătoreşteDobrogea141 Interviu cu istoricul Marius Oprea - „Petre Diaconu a înțeles şi a prețuit întreaga lui viață toate darurile care i-au fost hărăzite de Dumnezeu“ (galerie foto)

#sărbătoreşteDobrogea141 Petre Diaconu și „Păcuiul lui Soare“
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari