Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:41 04 12 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreșteDobrogea141 Mesajul primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău

ro

13 Dec, 2019 19:10 7752 Marime text

Înalt Prea Sfinția voastră, doamnelor și domnilor,
 
Sunt extrem de onorat că la 141 de ani de când s-a împlinit de facto revenirea Dobrogei la patria mamă, de aici de la Constanța, din capitala informală a Dobrogei și  capitala estivală a României, să transmit gândurile mele bune tuturor celor care sunt dobrogeni născuți sau deveniți. Astăzi la 141 de ani cred că mai mult ca oricând trebuie să ne bucurăm de pacea și de liniștea în care trăim. Pentru că nu întotdeauna aceste cuvinte simple din dicționarul de astăzi, erau aspirații pentru cei ce au trăit pe aceste meleaguri. Noi avem un profesor Ciorbea, din cât de numeroasă era comunitatea care s-a bucurat și a întâmpinat armata română cu speranță în ochi, cu bucurie imensă.
 
Din păcate, multă vreme nu am dat însemnătate potrivită, acestei zile sau acestor zile. A fost nevoie ca acum 3 ani societatea civilă reprezentată de un jurnal temerar din media dobrogeană, să ne tragă de mânecă, pe noi pe oficialități. Și îmi aduc aminte că în urmă cu 3 ani eram o mână de oameni și făceam un tur în încercarea de a descoperi cine suntem noi. Se pare că acel tur a reușit să ne facă cunoștință între noi și să începem să creștem de la an la an pentru că e nevoie de exemple. M-am bucurat să văd că aceste exemple au venit în principal de la înaintașii noștri , care au fost modele nu doar pentru o comună ci sunt modele pentru noi. Au rămas de acum 3 ani până astăzi câteva lucruri care nu vor mai putea fi luate din modul nostru de a trăi, de exemplu la fiecare ședință ordinară a Consiliului Municipal Constanța se intonează imnul național și imnul Dobrogei. Oare câți dintre dobrogeni încă știu că avem un imn al Dobrogei? Este unic în lume.
 
Astăzi Dobrogea este schimbată, trăiește într-un stat unitar, statul român , membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și partener de încredere al Alianței Nord-Atlantice. Tocmai de aceea trebuie să înțelegem că această Dobrogea a fost puternică, un mod de a trăi. Astăzi aste logo al Uniunii Europene: Unitate în diversitate. Trebuie să acceptăm că oricine vine aici cu valoare adăugată și trebuie să înțelegem că nu putem rămâne ancorați în istorie, că nu întotdeauna istoria ne-a fost prietenă.
 
Trebuie să înțelegem că azi avem nevoie de parteneriate solide, de minți deschise și mi-aș dori ca în Dobrogea să nu ne mândrim doar cu cele 19 etnii membre ale familiei noastre dobrogene ci să primim pe toată lumea care vine cu gânduri de pace și prosperitate la marea noastră familie. Tocmai de aceea sper ca pe viitor așa cum am făcut vreme de decenii, de secole, de milenii aici, să respingem atitudinile extremiste, să îi respingem pe cei care vin să nască gâlceavă sau caută sămânță de război, așa să procedăm și pe viitor și să ne primim așa cum trebuie prietenii și să fim uniți atunci când vin neprietenii.
 
Este o atmosferă mai ridicată în aceste vremuri, de jur împrejurul Mării Negre, ca Dobrogea an de an să sărbătorească în pace în liniște și în respect cu toți cei care de-a lungul vremurilor  ne-au fost ba prieteni ba mai puțini prieteni. Sper ca Dobrogea să fie un pol de stabilitate nu doar pentru România ci și pentru Uniunea Europeană, cât și pentru Alianța Nord Atlantică. Mă uit cu încredere și bucurie la școlile, la grădinițele, la universitățile, în care s-a sărbătorit și sper să sărbătorească din ce în ce mai mult Ziua Dobrogei care nu este cu deloc mai puțin însemnată decât 24 ianuarie sau 1 decembrie. Dacă noi Dobrogenii vorbim cu mândrie despre cine suntem, care sunt valorile noastre și cum suntem crescuți sunt convins că patria mamă va începe să sărbătorească peste tot Ziua Dobrogei așa cum și noi sărbătorim toate celelalte momente importante din viața noastră. La mulți ani dragi dobrogeni, sunt impresionat să văd o sală atât de plină și mi se pare firesc să le mulțumesc celor care ne-au împuns de la început și au început să ne trezească și să ne facă cunoștință între noi cotidianului ZIUA și echipei minunate. Recunoștință.
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari