Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:33 29 11 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreșteDobrogea141 Mesajul prefectului județului Constanța, Dumitru Jeacă

ro

13 Dec, 2019 19:11 8398 Marime text

Onorată asistență, stimați dobrogeni, La mulți ani, Dobrogea!
 
Toate sub aspectul dobrogean, protocolul încheiat între cele două instituții ale prefecturii reprezintă doar începutul unui demers prin care am dorit ca fiecare locuitor al Dobrogei să conștientizeze că aparține acestei regiuni istorice. Noi, reprezentanții guvernului în teritoriu, ne-am făcut datoria prin semnarea protocolului dintre Constanța și Tulcea, prin care ne-am angajat în numele instituțiilor pe care le reprezintă Guvernul să celebrăm în fiecare an această importantă sărbătoare. Am atins în Tulcea la momentul independenței flacăra spiritului dobrogean. În numele strămoșilor noștri care și-au dat viața pentru cei care au ajuns la vârsta maturității, dar mai ales pentru copii noștri.
 
După cum vedeți pe slide-urile de pe ecran, spiritul dobrogean și-a început traseul din Tulcea exact pe drumul pe care a venit armata română acum 141 de ani. Și după cum sperăm că am putut surprinde în poze, flacăra a fost primită cu entuziasm în fiecare din cele 14 locații, unități școlare constănțene unde a poposit. Pâine și sare, hore, costume populare, bunătăți tradiționale sunt câteva din manifestările moderne cu care s-a făcut conexiunea cu strămoșii noștri. Această modalitate de a implica generația nouă în traseul spiritului dobrogean este o variantă reală pentru a-i câștiga pe tinerii din zona istoriei Dobrogei.
 
Spiritul dobrogean a stăruit evenimentele pilot inițiate și organizate în acest an de Instituția Prefecturii Constanța în parteneriat cu instituțiile publice ale statului cu care colaborăm în permanență în activitatea de zi cu zi. La colegiul festiv comun am avut o premieră inedită și primită, anume decernarea anuală a distincției de recunoștință a dobrogenilor. Au urmat și festivități de premiere la concursul de eseuri desfășurat la Colegiul de Arte „Regina Maria“, cât și „Istoria Dobrogei“, de la Muzeul National de Istorie, regele Ferdinand. Cu flacăra în suflet am plantat împreună cu studenții constănțeni și împreună cu Prefectura Tulcea 141 de stejari la granița dintre cele două județe. Demers ce va fi continuat an de an.
 
Dobrogea noastră se cere onorată, trebuie promovată specificul ei, de aceea am inițiat și am susținut evenimentul „Dobrogea, un festival cu tradiții și obiceiuri“. Felicit toți dobrogenii de aceste sărbători și sper să contribuim cu toții zi de zi prin educație prin dorință și respect reciproc în orice act ne stă în puteri, pentru o viață trainică și frumoasă în Dobrogea noastră. Această contribuție s-a manifestat în acest an cu munca noastră la foarte multe evenimente și astăzi ne întâlnim aici la această festivitate pentru care le mulțumesc celor de la cotidianul ZIUA de Constanța.
La mulți ani, dobrogeni!
 
 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari