Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rubrică dedicată personalităţilor dobrogene, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța. Să cunoaştem oamenii remarcabili ai Dobrogei! (galerie foto)

ro

06 Dec, 2019 00:00 3066 Marime text

Cotidianul ZIUA de Constanţa, consecvent demersului jurnalistic de a readuce în atenția publicului cele mai importante personalități care au marcat pământul dobrogean, a avut mai multe inițiative de promovare a acestor figuri reprezentative pe umerii cărora s-a ridicat, din punct de vedere cultural și spiritual, Dobrogea modernă.





Scriitori, jurnaliști, istorici, cadre militare, remarcabili oameni de cultură au fost onorați prin evocări și acordarea de distincții, în cadrul unor evenimente de anvergură națională - ceremonii impresionante, cu participanți de seamă, care au prilejuit momente de suflet și de autentic patriotism dobrogean.


Astfel, începând cu anul 2017, ZIUA de Constanța a organizat, pe 23 noiembrie, prima ediția a evenimentului Ziua Dobrogei, care a prilejuit acordarea distincțiilor „Meritul Dobrogean”, însoţite de medalia „Remus Opreanu“, următoarelor personalități:
 
- Zaharia și Petre Covacef
- Gheorghe Dumitrașcu
- Puiu Enache
- Dumitru Lupu
- Constantin Novac
- Gavrilă Simion
- Adrian Soci
- Adrian V.Rădulescu
- Olimpiu Vladimirov
- Virgil Coman



În anul 2018, au fost evocate și distinse post-mortem, cu „Meritul Dobrogean” și medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”,
următoarele personalități:
Vasile Canarache
Comandor Constantin Costăchescu
Ion Drugan
Jean Ionescu
Mihai Irimia
Garabet Kumbetlian
Contraamiral Horia Macellariu
Mehmet Niyazi
Preot Nicolae Paveliu
Simion Tavitian


Anul acesta, în 2019, au fost readuse în atenția publică și distinse cu „Meritul Dobrogean“, dar şi cu medalia „Dionisie Exiguul”, cinci personalităţi din domeniul istoriei, științei, literaturii și jurnalismului:
Petre Diaconu
Marin Ionescu Dobrogianu
Musa Geavit
Pericle Martinescu
- Constantin N. Sarry


Detalii despre toate aceste personalități omagiate în cele trei ediții consecutive ale evenimentului Ziua Dobrogei puteți găsi în secțiunea Personalități dobrogene, realizată de curând în cadrul Bibliotecii Digitale ZIUA de Constanța.

 

Citeşte şi:

#sărbătoreşteDobrogea: ZIUA de Constanța recunoaște valoarea. Zece personalități vor primi, post-mortem, „Meritul dobrogean“

#Dobrogeaetnică. LIVE VIDEO & TEXT: ZIUA de Constanţa omagiază personalităţile etniilor dintre Dunăre şi Marea cea Mare. 140 de ani de Dobrogea (galerie foto)

#sărbătoreşteDobrogea141: Moştenire pentru cei care încă nu s-au născut. Ziua Dobrogei, celebrată de cotidianul ZIUA de Constanţa (galerie foto+video)



Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari