Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:29 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Efectele pozitive şi negative ale consumului de cafea asupra sănătăţii

ro

09 Nov, 2014 17:02 2013 Marime text
De-a lungul anilor, au fost elaborate numeroase studii prin care s-a propus evaluarea impactului consumului de cafea asupra sănătăţii.

Dacă în trecut se vorbea despre efectele negative ale cafelei, în perioada actuală, tot mai mulţi oameni de ştiinţă afirmă că licoarea este mai mult benefică decât nocivă. Printre avantajele consumului de cafea se numără sporirea capacităţii de concentrare, stimularea tranzitului digestiv şi îmbunătăţirea stării de spirit. În acelaşi timp, cafeaua ajută memoria şi inima, deoarece oferă o bună circulaţie a sângelui şi previne apariţia bolilor de ficat, cum ar fi ciroza hepatică. Conform unor studii recente, consumul de cafea reduce riscul apariţiei diabetului de tip doi. Cafeaua ajută şi la eliminarea celulitei, iar majoritatea cremelor anticelulitice conţin cofeină. Cercetătorii au constatat că persoanele care consumă cafea prezintă un risc mai redus de a dezvolta bolile Alzheimer şi Parkinson.

Excesul de cafea - o cantitate mai mare decât poate tolera organismul unei persoane - poate provoca nervozitate, iritabilitate, insomnie, palpitaţii şi ameţeli. Din aceste motive, cafeaua nu este recomandată persoanelor care au probleme cu inima, hipertensivilor sau celor care suferă de insomnie. Şi femeile însărcinate sunt sfătuite să renunţe la consumul de cafea, precum şi persoanele cu risc ridicat de osteoporoză. Consumată de sute de ani, cafeaua creşte tensiunea arterială, agravează ulcerul gastric şi accentuează simptomele sindromului premenstrual. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon, consumul ridicat de cafea stimulează inima şi creşte frecvenţa respiraţiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii