Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania bate Bulgaria la salariile bugetarilor

ro

09 Jun, 2010 11:57 1512 Marime text

O comparaţie făcută cu alte ţări europene din regiune arată că funcţionarii români sunt pe locul patru, cu un venit mediu de 740 de euro, după cei din Ungaria, Polonia şi Estonia.Cele mai mari salarii le au bugetarii din Ungaria, cu o medie de 1057 euro. Bugetarii polonezi şi cei estonieni primesc aproximativ 940 de euro, iar cei din România şi Lituania 740 de euro. Ultimii sunt letonii şi bulgarii, cu venituri de 726 şi respectiv 398 euro.

Veniturile pe cap de locuitor în ţări ca Letonia sau Lituania sunt mult mai mari decât în România, iar salariile bugetarilor români nu sunt susţinute de încasări similare la buget.

Şi în domeniul educaţiei România plăteşte salarii asemănătoare cu cele din Lituania şi Letonia. Însă cele mai mari lefuri sunt plătite tot în Ungaria, iar Bulgaria se află din nou pe ultimul loc.

În domeniul sănătăţii, medicii români câştigă cel mai prost, în timp ce venitul mediu cel mai mare este în Estonia, de 765 euro. România se află pe penultima poziţie cu 466 euro, iar în Bulgaria, venitul mediu este de doar 336 euro.

Dacă în alte ţări salariile bugetarilor au scăzut din cauza crizei, în România a fost invers, în ultimii doi ani s-au înregistrat creşteri. De exemplu, în Letonia, venitul mediu înregistrat în primul trimestru din 2010 în sectorul administraţiei publice a fost cu 20.3% mai mic, comparativ cu 2008, iar în Romania a fost cu 5.4% mai mare. Cea mai ridicată creştere a veniturilor din sectorul public s-a înregistrat în Bulgaria: 31.6%.

Sursa: romanialibera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 09 Jun, 2010 09:45 Sistemul BUGETAR , nu produce NIMIC, ci doar se plimba alene, niste hartii pe coridoarele unor institutii bugetare. De ce sunt asa de multi BUGETARI din moment ce exista sisteme prin INTERNET si INTRANET ce faciliteaza ”productivitatea” lor ??? De ce sunt mai bine platiti decat muncitorii de la PRIVATI ??? SUNT MAI CU MOT ??? Multi sunt proveniti de la sate si din agricultura dar intre timp au devenit ”oamenii protejati” ai OPOZITIEI, pentru voturi electorale ...Daca jumate din populatia ROMANIEI RAMANE bugetara ,cine mai munceste in AGRICULTURA ,pentru producerea MANCARII ???