Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:56 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesaje transmise de politicieni cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române

ro

24 Jan, 2019 14:17 1495 Marime text

Reprezentanţi ai Guvernului şi alţi politicieni au transmis, joi, de Ziua Unirii Principatelor Române, pe reţelele de socializare şi prin comunicate de presă, mesaje în care subliniază importanţa actului de la 1859 şi le transmit românilor "La mulţi ani!", informeză agerpres.ro.

* Ministrul Gabriel Leş evidenţiază că, deşi conjunctura europeană nu favoriza apariţia unui stat românesc independent şi suveran la confluenţa geografică a intereselor marilor puteri ale vremii, forţele progresiste şi patriotice din Moldova şi Ţara Românească au reuşit cu viziune şi consecvenţă şi cu sprijinul unor naţiuni prietene din concertul european să impună, prin dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o soluţie inedită pe drumul realizării dezideratului de unire a românilor.

Cu această ocazie, el arată că, la fel ca în urmă cu 160 de ani, când a fost făcută Mica Unire, Armata rămâne o instituţie de nădejde, în topul încrederii românilor.

* Pentru ministrul de Interne, Carmen Dan, momentul de la 1859 a adus România în rândul statelor europene. "România este puternică dacă noi suntem uniţi, România are viitor prin solidaritatea celor care simţim cu adevărat româneşte, România este şi va fi o ţară respectată atât timp cât şi noi, la rândul nostru, ştim să cinstim memoria strămoşilor noştri şi să ne iubim şi să ne înţelegem istoria", spunea ea în mesaj.

* Unirea Moldovei cu Ţara Românească la 24 ianuarie 1859 a marcat, prin dubla alegere a lui Al. Ioan Cuza, împlinirea unui vis al românilor şi desăvârşirea unui ideal al unei naţiuni demne, subliniază ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în mesajul publicat pe Facebook.

"Numai prin voinţa unui popor unit şi cu implicarea unor adevăraţi oameni de stat a fost posibilă alipirea teritorială a celor două provincii româneşti şi, trei ani mai târziu, înfăptuirea unirii politice prin crearea Parlamentului unic şi a unei singure capitale, la Bucureşti. A fost momentul istoric care a consacrat şi primul nostru imn, pe versurile scrise de marele poet şi om politic Vasile Alecsandri, sub denumirea de Hora Unirii", arată Teodorovici.

* "Când românii dau mână cu mână, nu există forţă care să îi împiedice să îşi îndeplinească visurile. Când toţi cei cu inima română simt şi gândesc la fel, nimic nu se poate pune în calea destinului pe care vor să şi-l croiască în lume şi în istorie. Astăzi, la 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, se cuvine să cinstim voinţa populară care a făcut posibil acest important pas în devenirea statului naţional unitar român şi să îi onorăm pe cei care, prin curajul şi viziunea lor, au înfăptuit dorinţa poporului. Actul istoric de la 24 ianuarie a deschis calea unor reforme esenţiale şi a conturat un parcurs care a adus România unde este astăzi, într-un spaţiu al securităţii, al progresului şi al valorilor europene. Fie ca această zi atât de importantă în istoria noastră să ne reamintească tuturor, românilor de pretutindeni, că doar împreună vom avea puterea de a rămâne neclintiţi în faţa greutăţilor. Să nu uităm că suntem fraţi, indiferent de meleagurile unde trăim", a transmis ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, de Ziua Unirii Principatelor.

* Ministrul Culturii, Daniel Breaz, reaminteşte într-un comunicat de presă că momentul istoric de la 1859, precum şi Revoluţia de la 1848 ori cucerirea Independenţei de stat, în 1877, sunt legate şi de numele unor mari oameni de cultură.

El spune că trebuie cinstiţi şi Mihail Kogălniceanu, cel care l-a însoţit pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza cu sfaturile politice şi cu înţelepciunea sa, şi numeroşi alţi intelectuali care au promovat, în epocă, valorile identitare ale românilor. "Respectul nostru deplin faţă de toţi cei care, în diferite momente ale istoriei naţionale, au luat pulsul vremii lor şi au avut înţelepciunea de a aşeza societatea românească pe repere ferme, principalul reper fiind această credinţă nestrămutată în unitatea de neam!", precizează Breaz.

* Şi ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a transmis românilor "La mulţi ani!" de Ziua Unirii Principatelor.

* Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan reaminteşte că unitatea teritoriilor româneşti s-a consolidat şi cu sprijinul liberalilor, care nu au renunţat niciodată la visul unităţii naţionale şi la orientarea statului către valorile Europei Occidentale. "Însă, aceste valori ne-au fost confiscate de istorie zeci de ani, dar românii le-au recăpătat în decembrie 1989, readucând, prin sacrificiul lor, România în familia europeană. Acum, istoria pare a ne încerca din nou, însă PNL nu va permite ca ceea ce au recâştigat românii cu sânge să fie pierdut. Pentru noi, liberalii, valorile europene nu sunt negociabile, iar orice abatere de la drum va fi sancţionată pentru a nu scoate, din nou, România din familia ei", susţine ea.

* Pentru USR, unire înseamnă, printre altele, apel la unitate, depăşirea falselor diviziuni create de putere sau de interese înguste ale unor indivizi, înseamnă uniune, în înţelesul ei european de substanţă şi al unui viitor comun în Europa pentru toţi cetăţenii români din interiorul şi din afara graniţelor Uniunii Europene. Într-un comunicat de presă publicat pe site, reprezentanţii formaţiunii amintesc că miercuri, la Focşani, a fost adoptată o declaraţie de angajament pentru România, care cuprinde următoarele puncte: Europa este casa noastră; fără penali în funcţii publice; lege egală pentru toţi, fără privilegii; sisteme de sănătate şi educaţie moderne; bunăstare economică pentru toţi românii; autostrăzi care să lege toate provinciile istorice ale României; sprijin pentru Republica Moldova.

* Liderul PMP, Eugen Tomac, afirmă că Unirea a fost şi rămâne dorinţa a românilor pentru viitor, de aceea trebuie purtată veşnică recunoştinţă înaintaşilor care au crezut în Unire şi au înfăptuit-o. "Unirea suntem noi, românii de azi şi de mâine, cei care trebuie să acţionăm mai hotărât pentru a duce Unirea până la capăt, aşa cum a început cu mult curaj, în urma cu 160 de ani, domnitorul Cuza, pe care îl evocăm astăzi cu respect", a scris Tomac pe Facebook.

* Fostul vicepremier Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, subliniază că ziua de 24 ianuarie este dedicată oştirii ţării şi eroilor voluntari căzuţi, de-a lungul istoriei, pe câmpurile de luptă pentru independenţă şi apărarea Patriei. "Respectul meu se îndreaptă astăzi, cu precădere, către militarii voluntari care au marcat, prin curaj şi devotament, toate momentele importante ale istoriei. Militarii voluntari au dus în permanenţă cu ei mesajul unirii, pentru că au fost animaţi de cele mai curate şi mai frumoase sentimente româneşti, de dragoste de ţară şi de semeni", a scris Oprea pe aceeaşi reţea de socializare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii