Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:00 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Drogurile, în centrul atenției. Cum se va termina?

ro

24 Sep, 2023 17:00 983 Marime text
  • Amploarea problemei drogurilor în România apare așadar cu un an înainte de alegeri și o să fim asaltați de politicieni care vor promite să rezolve problema care este clădită pe decenii întregi de nepăsare
 
Cazul Vlad Pascu a scos la iveală un sistem șubred și un trafic de droguri la un nivel peste cunoașterea noastră de până acum. Foarte multe persoane acopereau dealeri și săgeți pentru ca întreaga procedură de distribuire a drogurilor să se facă fără gălăgie.
 
Tinerii se pozau și se filmau între ei la petreceri, erau prinși cu un pachețel de droguri sau cu un joint și poliția îi ducea la secție, însă după nu aveau cum să construiască un caz pentru că exista o lege a tăcerii unde nu se turnau persoanele de la care luau drogurile. Se foloseau de scuzele: „este prima oară când folosesc” sau „am de la niște cunoștințe” sau „nu știum cum îl cheamă că am comandat pe nu știu ce site de pe dark web”. Adevărul este că există un cod nescris al consumatorilor de elită. Mă refer la cei de bani gata. Acolo vine banul mult pentru dealeri, nu de la consumatorii ocazionali care ajung să moară de supradoze pentru că sunt ușor de tentat.
 
Vorbesc de tinerii de bani gata, unde părinții au metehne asemănătoare, unde „aproviozionează” plodul cu „marfă bună” să nu ajungă la seringă.
 
Nu știu dacă această vânătoare de vrăjitoare începută de autorități o să ducă la destructurarea unei rețele ample care pare să fi acapar o țară întreagă, noile detalii care ies la iveală în anchete fiind incredibile. Cel mai șocant mi s-a părut situația cu aparatele de vaping care conțineau droguri, fiind mascat acest trafic sub ochii tuturor, accesul tinerilor la astfel de dispozitive fiind una facilă.
 
Știrile cu tineri care au provocat accidente sub influența substanțelor pare că s-au înmulțit, pentru că autoritățile le comunică mult mai bine. Amploarea problemei drogurilor în România apare așadar cu un an înainte de alegeri și o să fim asaltați de politicieni care vor promite să rezolve problema care este clădită pe decenii întregi de nepăsare. Se vor urca pe cadavre și vor promite luna de pe cer, iar mulți dintre alegători se vor trezi că vor susține cauzele sensibile în ziua votului.
 
Chiar dacă peste o lună subiectul poate părea că a fost băgat într-o valiză, va fi reanimat de opinia publică ori de câte ori cineva o să aibă nevoie de atenție politică, în mod special. Iar, cel mai probabil, va fi un punct în agenda publică a fiecărui politician.
 
Dar oare este îndeajuns pentru acești tineri care au picat pradă drogurilor? Avem centre de detoxifiere destule să facă față la numărul alarmant de tineri care se apucă de consumul de droguri de la o vârstă foarte fragedă. Este România pregătită să își asume responsabilitatea pentru tinerii care se consideră, deja, o cauză pierdută pentru societate? Aceste răspunsuri ar putea să nu vină atât de curând precum promisiunile altora că „vor lupta” cu problema drogurilor din țara noastră.
 
Citește și
 
Miruna Pascu, mama lui Vlad Pascu, acuzată de șantaj, rămâne în stare de arest preventiv!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii