Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:32 21 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii din Cumpăna au sărbătorit Ziua Dobrogei prin cântece, filme și panouri tematice (galerie foto)

ro

13 Nov, 2015 16:05 1197 Marime text
Administraţia publică locală a comunei Cumpăna în parteneriat cu Liceul tehnologic «Nicolae Dumitrescu» Cumpăna au marcat astăzi Ziua Dobrogei prin manifestări cultural-educative.
            Elevii clasei a IV-a, împreună cu prof. Valentina Luncanu, au pregătit activităţi variate reunite sub titulatura «Dobroge, file de istorie». Ei au pregătit o prezentare interactivă, au interpretat cântece cu specific dobrogean, iar elevii claselor a VIII-a, a IX-a şi a XI-a au vizionat filmul «Pentru patrie» în cadrul orelor de istorie. De asemenea, elevii liceului, sub îndrumarea profesorilor, au realizat panouri tematice cu titlul «La mulţi ani, Dobrogea!», care sunt expuse în cadrul instituţiei.
            Aceste activităţi organizate la Cumpăna pentru a sărbători „Ziua Dobrogei”, marchează însemnătatea istorică a zilei de 14 noiembrie 1878 - marea zi de unire a teritoriului situat între Dunăre şi ţărmul Mării Negre (Dobrogea) cu Ţara Românească. La finele secolului al XIX-lea, Dobrogea a revenit la statul român după terminarea războiului din perioada 1877-1878, consemnat în istoria României drept Războiul de Independenţă. Ziua de 14 noiembrie are o semnificaţie specială pentru Dobrogea.
            La 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la patria-mamă. România a preluat administraţia Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie. Oficial, în această zi s-a scris o nouă pagină de istoria românilor, după Unirea Principatelor, din 1859, şi s-a restabilit autoritatea statului român asupra Dobrogei, străvechea provincie istorică românească. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii