Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Care va fi valoarea standardului de cost per elev sau preșcolar în acest an

ro

22 Feb, 2013 18:49 1819 Marime text

Valoarea standardului de cost per elev sau preșcolar va fi în acest an de 2.420 lei, cu 190 lei mai mult faţă de cea din 2012, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern care a fost lansat în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Pe baza standardelor de cost este stabilită finanţarea pe care o primesc unităţile de învăţământ pentru cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi pentru contribuţiile aferente acestora.

Totodată, prin proiectul de act normativ se propune alocarea în acest an a unei sume de 301 lei per elev sau preşcolar pentru cheltuielile cu pregătirea profesională, cele cu evaluarea periodică a elevilor, cât și pentru cele prevăzute la articolul bugetar ”bunuri și servicii”. Această sumă este cu 37 lei mai mare faţă de cea de anul trecut.

Repartizarea sumelor se realizează luându-se în calcul numărul de elevi fizici pe diferite niveluri de învăţământ, medii de învăţământ, respectiv urban sau rural, filieră, profil, limba de predare, cu o eventuală ajustare în funcţie de densitatea populaţiei şcolare sau a elevilor în clasă, pe baza unor coeficienți de diferenţiere a costurilor per elev sau preșcolar. Modelul de referinţă pentru calcularea costului standard îl reprezintă elevul din nivelul de şcolarizare gimnazial, filiera teoretică, mediul urban.

Pentru unităţile de învăţământ din zonele izolate în care, din cauze obiective, numărul de elevi este redus, pot fi alocate sume suplimentare. Totodată, în cazuri excepţionale, atunci când sumele calculate nu asigură plata drepturilor salariale sau a celorlalte cheltuieli, pot fi efectuate redistribuiri ale sumelor repartizate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii