Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea141 „Meritul Dobrogean“ pentru Constantin Sarry

ro

30 Nov, 2019 00:00 9372 Marime text

Respectând tradiţia, cotidianul ZIUA de Constanţa a acordat cinci distincţii „Meritul Dobrogean“, însoţite de această dată de medalia „Dionisie Exiguul”, prilej pentru a readuce în atenţia publică cinci personalităţi care au binecuvântat, prin munca lor, pământul dobrogean.
 

 
Anul acesta, distincţia „Meritul Dobrogean“ a fost acordată următorilor:
- arheolog, cercetător, Petre Diaconu (6 octombrie 1924 - 3 aprilie 2007)
- colonel Marin Ionescu Dobrogianu (1866 - 1938) - militar şi istoric
- fizician dobrogean, membru corespondent al Academiei Române - Musa Geavit (23 decembrie 1931 - 5 iulie 2010)
- prozator, poet, memorialist şi critic literar - Pericle Martinescu (11 februarie 1911 - 24 decembrie 2005)
- publicistul Constantin Sarry (8 mai 1878 - 4 octombrie 1960) - director timp de patru decenii al ziarului „Dobrogea Jună”.
 
La evenimentul din 23 noiembrie 2019, Laudatio pentru Constantin Sarry a fost redactat şi citit de jurnalista Ghiulfer Predescu. Distincţiile au fost ridicate de invitaţii familiei Sarry: Mirel Stănescu, Nicolae Chiselef, George Cuşa (deţinuţi politic). Placheta va fi trimisă în Canada, la nepotul George Sarry.
 
Constantin N. Sarry este cel care, timp de patru decenii (12 decembrie 1904-31 octombrie 1944), a fost director al ziarului „Dobrogea Jună”, cea mai citită gazetă a acestei provincii şi primul magazin istoric al Dobrogei.
 
21 mai 1878 – se naşte la Constanţa
A urmat cursurile primare la Constanţa
1902 – a absolvit Liceul „St. Gilles" din Bruxelles
1923 - a obţinut licenţa în Drept la Universitatea din Iaşi
A activat ca ziarist şi editor în Constanţa
1904-1944 - director al ziarului „Dobrogea jună" (apărut la Bucureşti şi Constanţa).
Scurt istoric: La 12 decembrie 1904 ia fiinţă ziarul, care a marcat şi a contribuit în acelaşi timp la evoluţia spaţiului dobrogean. Cu mici întreruperi, acesta a avut o apariţie iniţial săptămânală, apoi bilunară, devenind cotidian, începând cu anulş 1920, pentru ca, în 1944, să îşi înceteze apariţia , din motive de cenzură impuse de regimul aflat la putere. Primele numere au fost tipărite la Bucureşti, iar din 1923 s-a tipărit la Constanţa.
Dezideratul acestui ziar: „Dacă părinţii noştri, cu căluşul în gură, au fost siliţi timp de trei decenii aproape să suporte cu cea mai dobrogenească resemnare nestăpânita speculă a avutului şi sentimentelor lor cele mai scumpe, noi, fiii lor, conştienţi de forţele şi drepturile noastre, nu putem suferi mai departe această ruşine”.
 
1927 - preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Constanţa
- preşedintele Uniunii ziariştilor profesionişti din Dobrogea
 
A debutat publicistic în anul 1903, în revista „Ovidiu”, a mai colaborat la: „Ȋndrumarea”, „Viaţa dobrogeană”, „Dacia”, „Marea Noastră”, „Romȃnia de la mare”. A semnat şi cu pseudonimele: Costache Şaroglu, Şaroglu, C. N. Şaroglu, Ce-sar.”
 
Constantin Sarry a mai colaborat cu publicaţii centrale şi locale precum: „Adevărul”, „Furnica”, „Revista dobrogeană” şi „Viaţa dobrogeană”, „Noua Revistă Română”, „Pontice”, „Ovidiu”, „Dacia”, „Cultura”, „Epoca”.
A semnat o serie de lucrări: „Cum s’ar putea rezolva criza economică”, „Chestiunea proprietăţii din Dobrogea”, „Proprietatea imobiliară rurală din Dobrogea”, „Datoriile comercianţilor şi industriaşilor în raport cu Proiectul de lege al Casei de amortizare”, „Conferinţă ţinută la Cercul Cultural din Constanţa asupra Unirei Principatelor Constanţa”, „Regele Carol I. Dobrogea şi Dobrogenii”.
 
4 octombrie 1960 – a încetat din viaţă la Bucureşti.
 
Citeşte şi:
 
ZIUA de Constanţa #sărbătoreşteDobrogea141, sub semnul lui Dionisie Exiguul „Ziua Dobrogei“, la a treia ediţie, cu o temă în premieră - „Dobrogea în documente diplomatice româneşti. 1878-1884“

#sărbătoreşteDobrogea141 LIVE TEXT. Slujbă de pomenire la mormântul lui Constantin Sarry, oficiată de Stareţul Mănăstirii Dervent (galerie foto)

#sărbătoreşteDobrogea141 Portretul lui Constantin Sarry la trei decenii de dobrogenism prin Dobrogea Jună (II) (galerie foto)

#sărbătoreşteDobrogea141 Constantin Sarry, artizanul dobrogenismului ca spirit, mişcare şi emancipare (I)

 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari