Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ecouri la sărbătoarea Zilei Dobrogei Corespondență din Israel, de la Corina Shapira, fiica savantului Garabet Kumbetlian

ro

29 Nov, 2019 00:00 2279 Marime text

Cea de-a treia ediție a sărbătoririi Zilei Dobrogei în organizarea cotidianului ZIUA de Constanța a fost marcată de lansarea a trei volume, unul dintre acestea fiind o reeditare a cărții „Amintiri și povestiri” a prof. univ. dr. Garabet Kumbetlian (11 martie 1936 - 3 ianuarie 2018).


Reamintim că în luna martie 2019, cotidianul ZIUA de Constanța a găzduit ample spații evocărilor personalității savantului Garabet Kumbetlian prin vocea discipolilor săi sau a celor care i-au fost aproape, precum universitarii Mihael Chircor,

Adrian Bavaru,

Virgil Breabăn,

Dinu Dumitru,

comandor Gheorghe Samoilescu,

Mihai Mihăiță, președintele Academiei de Științe Tehnice,

dr. Biolog. Alex. Bologa,

inginer diplomat Nicolae Fildan, președintele AGIR-sucursala Constanța,

Sunai Gelmambet,

prof. Andrei Gheorghe,

prof. univ. Mariana Jurian,

conf. dr. Marin Vlada,

prof. ing. Claudia Nițu, directorul Liceului Energetic Constanța.


Stabilită în Israel de foarte mulți ani, fiica autorului, Corina Shapira, ne-a transmis un emoționant mesaj.


Acum aproximativ un an am fost contactată de redacția ziarului ZIUA de Constanța cu invitația de a primi în numele tatălui meu prof. Garabet Kumbetlian placheta „Meritul Dobrogean" care urma să i se decerneze post mortem în cadrul evenimentului Ziua Dobrogei 2018– ca personalitate care și-a pus amprenta asupra modelului dobrogean prin contribuția importantă la dezvoltarea și consolidarea culturii dobrogene în țară și în lume.


Din păcate, nu am putut lua parte la acel eveniment însă cu prima ocazie când am venit în țară am luat legătura cu redacția ziarului care m-a rugat să dau un interviu despre tata. În decursul întâlnirii cu Claudia Tanislav și Simona Anghel a apărut idea de a face o donație importantă de carte din colecția tatălui bibliotecii redacției.


De asemenea, am discutat despre cartea de „Amintiri și povestiri” pe care a scris-o tata la vârsta de 80 ani și pe care a publicat-o din fonduri personale prin editura Agir și care s-a epuizat la scurt timp după apariție.


Mi-amintesc cu câtă emoție în glas m-a anunțat acum trei ani, când l-am vizitat cu copiii într-o vacanță de Crăciun, despre apariția volumului autobiografic la care lucra de câtva timp și care mi-era dedicat mie, ca unică fiică.


După epuizarea volumului mi-a părut enorm de rău că nu mai pot împărtăși din aceste valoroase amintiri și altor prieteni și cunoștințe care ar fi vrut să le citească. Atunci Claudia Tanislav, directorul general al ZIUA de Constanța, a venit cu ideea de a reedita cartea din fonduri colectate de cotidianul pe care îl conduce.


Și iată, la un an de la primul contact cu redacția ziarului sunt deosebit de onorată să văd că angajamentul redacției a fost dus la bun sfârșit și că a doua ediție a „Amintirilor și povestirilor” poate fi citită și apreciată de publicul larg.
Sunt sigură că tata ar fi fost foarte fericit să fi văzut publicarea acestei a doua ediții a cărții pe care-a scris-o cu atâta dăruire și care reflectă o perioadă de mult apusă în istoria României, a locurilor care și-au pus amprenta în dezvoltarea lui ca om și ca profesor.


Deosebite mulțumiri ziarului ZIUA de Constanța pentru inițiativele și acțiunile în favoarea menținerii și dezvoltării fondului cultural dobrogean și pentru grija de a „hrăni" viitoarea generație cu valori autentice ale trecutului.


Sursa foto: Imaginea ne-a fost pusă la dispoziție de fiica lui Garabet Kumbetlian, Corina Shapira


Citește și:

Interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa Profesorul universitar dr. ing. Garabet A. Kümbetlian - „O societate, o naţiune ca a noastră a ştiut întotdeauna să renască din cenuşă!“

Personalitatea savantului Garabet Kumbetlian, evocată cu prilejul Zilelor Liceului Energetic Constanţa (galerie foto)

#citeşteDobrogea Prof. ing. Claudia Niţu, director al Liceului Energetic Constanţa, despre „Garabet Kumbetlian - Omul“

#citeșteDobrogea Cine a fost Garabet Kumbetlian. Biografia unui inginer cu dimensiuni de mentor (galerie foto+document)
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari