Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:02 08 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalitatea savantului Garabet Kumbetlian, evocată cu prilejul Zilelor Liceului Energetic Constanţa (galerie foto)

ro

18 May, 2019 00:00 4128 Marime text
Cadrele didactice ale Liceului Energetic Constanţa, împreună cu Uniunea Armenilor din România, filiala Constanţa, şi Asociaţia de părinţi a CTE Constanţa au considerat oportun să-l aducă în centrul atenţiei, cu prilejul Zilelor Școlii, pe Garabet Kumbetlian (11 martie 1936 - 3 ianuarie 2018) cel care a fondat această instituţie de învăţământ preuniversitar tehnic şi căruia cotidianul ZIUA de Constanţa i-a dedicat o serie de articole evocatoare, prin „vocea” unor personalităţi constănţene.
 
Ieri, în proaspăt inauguratul Centru de Documentare şi Informare (CDI) Garabet Kumbetlian, am fost martorii unor momente emoţionante, alături de absolvenţii de elită ai liceului înfiinţat în urmă cu 51 de ani.
 
Din programul de activităţi al primei Zile a Şcolii au mai făcut parte lansarea nr. 9 al revistei „Atitudini” şi a unei cărţi, precum şi premierea elevilor claselor a XII-a, astăzi (sâmbătă, 18 mai), urmând să aibă loc etapa judeţeană a concursului şcolar tehnic „Proelectrica”, dar şi festivitatea de premiere a Cupei Bobocilor, la fotbal.
 

„S-ar fi bucurat să vadă că această familie din care dumnealui a făcut parte duce mai departe mesajul calităţii şi al performanţei”

 
Prezent la eveniment, primarul Decebal Făgădău mărturisea că a acceptat invitaţia din profund respect pentru omul de ştiinţă şi educaţie care a fost prof. dr. ing.Garabet Kumbetlian, în semn de apreciere pentru familia acestui liceu, din rândul cărora are mulţi prieteni absolvenţi deveniţi modele de comportament în societate. „Practic, nu au făcut decât să extindă un comportament mimetic pe care l-au observat în această instituţie. De asemenea, vin aici în semn de mulţumire şi apreciere pentru activitatea pe care o desfăşoară Uniunea Armenilor, o comunitate frumoasă, sudată, nu foarte numeroasă, dar atât de dinamică încât ai senzaţia că sunt foarte mulţi. Cel din urmă motiv pentru care mă aflu aici este acela de a vă transmite mesajul primarului municipiului Constanţa, care este mândru de dvs., de rezultatele acestui liceu, şi devine astfel obligatorie susţinerea mea faţă de dvs. Dar mai mult de atât vreau să vă transmit şi un semnal de încredere: este nevoie de educaţie, este nevoie de ştiinţe practice, de abilităţi şi competenţe pe care dvs. le transferaţi cu atâta generozitate. Să dea Dumnezeu ca acest loc să fie populat nu doar la momente festive, ci să capete viaţă pentru că de fapt profesorul Kumbetlian asta şi-ar dori cu adevărat”, edilul-şef adăugând că va oferi 12 tablete acestui CDI.
 
Preşedintele filialei constănţene a Uniunii Armene, dr. Liviu Merdinian, a rememorat personalitatea profesorului Kumbetlian, declarând că în ultimii ani de viaţă ai savantului s-a numărat printre prietenii familiei sale. „În afara apartenenţei la etnia armeană, domnul profesor era un român adevărat. Iubea extrem de mult acest oraş, fiind foarte implicat. A scris constant şi a publicat la fel de mult. Ceea ce nu ştie foarte multă lume despre dumnealui este acea modestie care l-a împiedicat să interacţioneze cu foarte multă lume. Era un om extrem de cald. A fost până în ultimul moment dedicat acestei istorii a universităţii, a Liceului Energetic. Noi comunicam în mod constant şi s-ar fi bucurat să vadă că această familie din care dumnealui a făcut parte duce mai departe acest mesaj al calităţii şi al performanţei. Uniunea Armenilor mulţumeşte prof. Liliana Puflene pentru implicarea in organizarea evenimentului”. În final, a declarat că obiecte personale din biroul savantului vor fi donate de familia Kumbetlian Uniunii Armene liceului şi bibliotecii câteva.
 
Următorul vorbitor a fost reputatul profesor de matematică Andrei Gheorghe, cel care a venit în acest liceu odată cu Garabet Kumbetlian. „Sunt foarte legat de acest liceu şi îmi pare rău de un singur lucru: că toate acestea se fac după ce mor oamenii. Ce bine era dacă se făcea acest cabinet când trăia Kumbetlian. El a fost unul dintre marii mei prieteni, alături de profesorul Țiţimeaua”.
 

„Mă bucur că ziarul ZIUA de Constanţa a iniţiat evocarea personalităţii profesorului Garabet Kumbetlian!”

 
Spre deosebire de vorbitorii anteriori, universitarul Mihael Chircor a atins un aspect extrem de sensibil - al distrugerii reperelor. „Eu mă bucur din mai multe puncte de vedere că există această iniţiativă, într-un cadru mai generos iniţiat de ziarul ZIUA de Constanţa, împreună cu Primăria Constanţa şi v-aţi raliat şi dvs. acestui curent. O dată - mă bucur pentru că recunoaşterea valorii înaintaşilor şi cinstirea lor lipsesc naţiei acesteia. Nu de tot, dar este o floare foarte rară. Or, cine nu are istorie nu are rădăcini, cine nu are rădăcini nu dăinuie. Iar aceşti oameni fac parte din rădăcinile noastre, ale naţiei extinse. Nu apartenenţa la o etnie condiţionează ataşamentul faţă de valorile ţării în care trăieşti. Cunosc istoria şi prestigiul Liceului Energetic încă de la apariţie. Prezenţa în corpul profesoral a unor oameni precum domnul Kumbetlian dă credibilitate şi valoare acestei instituţii. Sunt mulţi universitari şi oameni cu CV-ul profesorului Kumbetlian, dar acest om are ceva special faţă de alţii.
 
A fost un om care a avut principii pe care nu şi le-a încălcat niciodată, lucru care devine din ce în ce mai rar astăzi. A fost un om care s-a dăruit societăţii, oricui i-a cerut ceva a dat tot ce a avut, uneori chiar mai mult decât a dat familiei. A fost un om cu o inimă extraordinar de mare, iar oameni de genul acesta, ataşaţi unor principii, oameni care sunt dedicaţi societăţii astăzi sunt din ce în ce mai rari. Astăzi nu numai că cinstim memoria profesorului Kumbetlian, dar, practic, dvs. fixaţi un jalon, un reper. Or, societatea actuală nu mai are repere, pe de o parte pentru că şi le-a pierdut, pe de o parte pentru că asistăm la o acţiune foarte bine programată de distrugere a reperelor, dar de creare a unui om nou. Şi noi ştim foarte bine ce a însemnat crearea acestui om nou, ce s-a vrut şi ce s-a obţinut. Cred că Garabet Kumbetlian ar trebui cunoscut astăzi nu neapărat prin cărţile lui de Rezistenţă. Dar omul de cultură, dascălul Garabet Kumbetlian trebuie să fie cunoscut de generaţiile care vin.
 
Să ştie aceşti copii ce înseamnă un dascăl adevărat. Şi spun, cu multă durere, la finalul unei cariere didactice destul de consistente, că noi, în şcoală, la momentul acesta, la toate nivelurile, nu mai facem educaţie. Ci o sumară şi superficială instruire. Sigur există şi insule de excelenţă în marea aceasta de mediocritate a societăţii actuale, dar care nu sunt rezultatul nostru, pentru că excelenţa nu am creat-o noi, dascălii, ci este de la bunul Dumnezeu. Dacă am putut să şlefuim ceva... cinste nouă! Mă bucur, şi cred că şi Garabet Kumbetlian, de unde este se bucură că aţi făcut acest lucru şi poate împreună reuşim să schiţăm cumva portretul omului Garabet Kumbetlian, ca să rămână. Din şcoala aceasta au ieşit mulţi alţi oameni valoroşi şi ar trebui ca noi să-i cinstim pe aceştia nu numai după ce pleacă, dar chiar şi în timpul vieţii lor”.
 
Primul bibliotecar al Liceului Energetic, Iana Zama, declara că directorului Kumbetlian i se datorează şi biblioteca, devenită, începând de ieri, Centru de Documentare şi Informare, fiind cel care a făcut toate demersurile înfiinţării sale. „De la Câmpina a venit prima sută de volume şi astfel a luat fiinţă prima bibliotecă a Liceului Energetic”. Iar actualul director, prof. ing. Claudia Niţu, a adăugat că încă de pe vremea când trăia domnul profesor s-a încercat concretizarea demersului de vineri, 17 mai, dar nu au existat fondurile necesare realizării acestui centru.
 
Prof. univ. dr. Doina Carp a avut şansa de a fi colegă cu profesorul Garabet Kumbetlian acum 26 de ani, lucrând, cot la cot, la crearea Universităţii Maritime din Constanţa. „Domnul Kumbetlian, în 1974, era deja o legendă în viaţă şi nu vorbea nimeni ceva urât despre dumnealui. Două lucruri cred că i se pot adăuga la renumele care este atât de pregnant şi binecunoscut: acesta pe care liceul deja i l-a asociat - Documentare, şi al doilea - creator de şcoală: de tip liceu, de tip universitate. A fost primul conducător de doctorat al UMC”.
 
Prof. univ. dr. Eden Mamut l-a cunoscut pe profesorul Garabet Kumbetlian în 1988, cu prilejul unei conferinţe organizate la Constanţa, ulterior având ocazia de a-l cunoaşte mai bine, pentru că la Universitatea Maritimă au fost colegi doi ani, colaborarea continuând pe diverse alte manifestări organizate împreună. „Un aspect pe care l-am remarcat de-a lungul anilor a fost acela că dânsul ştia să asculte, iar pentru un cadru didactic această calitate este fundamentală. În al doilea rând, într-adevăr, trebuie să te ridici deasupra lucrurilor mărunte. În orice fel de conflict, în ipostaze contradictorii încerca să evite aspectele care erau presante şi să încerce să se ridice deasupra lor. Dar înainte de toate, a fost un exemplu personal, esenţial pentru un cadru didactic ce îşi doreşte să educe”, adăugând faptul că îşi doreşte să sprijine pe mai departe Liceul Energetic.
 
Ing. Nicolae Fildan, preşedintele AGIR Constanţa, a felicitat corpul profesoral pentru ideea de a alege ca model pentru acest Centru pe domnul Kumbetlian, pe care l-a cunoscut în 1997 când au fondat filiala Asociaţiei Generale a Inginerilor din România. „A fost un coleg mult mai activ la 80 de ani decât alţii mult mai tineri”.
 
Unitate de referinţă în reţeaua şcolară constănţeană, Liceul Energetic din Constanţa a reuşit vineri, 10 mai, să polarizeze personalităţi ale Constanţei, inclusiv reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, care şi-au dedicat un ceas pentru a-l cinsti pe savantul Garabet Kumbetlian, al cărui nume va fi în centrul atenţiei colective.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii