Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:26 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Ce mult te-am iubit”, Mitică Lupu!

ro

25 May, 2020 00:00 3767 Marime text
  • Astăzi se împlinesc 68 de ani de la nașterea regretatului compozitor Dumitru Lupu.
 
Născut la Giurgiu, pe 25 mai 1952, Dumitru Lupu și-a legat definitiv numele de Constanța și de cea mai veche provincie românească, fiind compozitor al imnului Dobrogei, inițiator al Festivalului Mamaia Copiilor, dirijor al orchestrei Teatrului „Fantasio”, precum și profesor universitar la Universitatea „Ovidius”.

Cu o carieră muzicală impresionantă, Mitică Lupu s-a stabilit în urbea de la malul mării în 1991, oraș unde și-a întemeiat o familie minunată, unde a muncit cu drag, a avut meritate succese și unde s-a stins fulgerător, în plină activitate creatoare, la 22 iulie 2017, după ce inima sa mare s-a oprit definitiv, în urma unui infarct.

Dumitru Lupu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto, și a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), dar și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF). 

Autor a sute de cântece aflate în fonoteca Radiodifuziunii Române, realizatorul altor sute de emisiuni TV, semnatarul muzicii a numeroase spectacole și filme de lungmetraj pentru copii, Dumitru Lupu a fost răsplătit, de-a lungul vieții, cu numeroase distincții, printre care amintim Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler sau „Meritul Dobrogean” și medalia comemorativă „Remus Opreanu“, oferite de cotidianul ZIUA de Constanța, în 2017.
 
Dar cea mai prețioasă recunoaștere este, fără îndoială, succesul melodiilor sale nemuritoare, fredonate azi și probabil mulți ani de aici înainte: „Hai vino iar în gara noastră mică” „Mă-ntorc la tine, mare albastră”, „Ce mult te-am iubit” sau „Ai venit prea târziu”.



Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

 
Citește și:

Conf. dr. Dumitru Lupu - compozitor şi dirijor

#citeșteDobrogea Remember Dumitru Lupu, la 67 de ani de la naștere. Lucrarea sa de suflet, „Adio, Chiustenge“, încă așteaptă


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari