Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:01 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Remember Dumitru Lupu, la 67 de ani de la naștere. Lucrarea sa de suflet, „Adio, Chiustenge“, încă așteaptă

ro

25 May, 2019 00:00 4145 Marime text
Dumitru Lupu  este compozitorul care s-a impus definitiv în muzica românească, implicându-se cu pasiune în spațiul cultural al Dobrogei.
Autor a sute de cântece aflate în fonoteca Radiodifuziunii Române, realizatorul altor sute de emisiuni TV, semnatarul muzicii a numeroase spectacole și filme de lungmetraj pentru copii și, totodată, inițiatorul Festivalului „Mamaia copiilor” (răsplătite, toate acestea, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B - Muzică), regretatul compozitor Dumitru Lupu  va rămâne veșnic legat de cotidianul ZIUA de Constanța. Și când spunem asta, ne referim la recunoașterile pe care această publicație consimte că i se cuvin, în special în calitate de compozitor al Imnului Dobrogei,  alături de poeta Carmen Aldea Vlad.
 
În luna noiembrie 2017, de Ziua Dobrogei, compozitorului Dumitru Lupu, i s-a conferit, post mortem, Meritul Dobrogean și medalia comemorativă „Remus Opreanu“, iar la evenimentul dedicat seniorilor teatrului constănțean, petrecut pe 12 iunie 2018, soția a primit Medalia „Jean Ionescu“, instituită de ZIUA de Constanța, și placheta #RespectTeatru conferită de Consiliul Județean Constanța, împreună cu scrisoarea de recunoștință a Primăriei Constanța.
 
Născut în Giurgiu, pe 25 mai 1952, avându-i ca părinți pe Gheorghe și Marioara Lupu, Dumitru Lupu  a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, secția Canto, și a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), dar și al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF).
 
A fost dirijor al orchestrei Teatrului „Al. Davila” din Pitești între anii 1982-1990 și al Teatrului „Fantasio” din Constanța între anii 1990-2004, iar din 2014 a fost profesor universitar doctor la Universitatea „Ovidius” din Constanța. A părăsit această lume pe 22 iulie 2017, cu regretul de a nu-și fi văzut jucat music-hallul „Adio, Chiustenge“, o comedie romantică, cu un puternic caracter multicultural - rămasă încă nemontată (dar premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor).
 
Cu puțin timp înainte de a trece în nemurire, într-un articol publicat de ZIUA de Constanța, regretatul compozitor Dumitru Lupu  mărturisea: „Ca orice muzician, am fost și eu atras de formele mari, dar nici nu am avut curajul să le atac, am rămas în lumea divertismentului. Nu-mi pare rău, căci de pe urma lui mi-am câștigat existența. Mi-au plăcut și mie lucrările mari, drept pentru care ultima, din 2016, «Adio, Chiustenge», reprezintă un vârf al carierei mele, pentru că folosesc foarte multe teme pe care le-am dezvoltat de-a lungul anilor, ca o reluare a lor într-o altă dimensiune. Este lucrarea mea de suflet. Aș vrea mult să o văd jucată pe scenă“.
 
Trist, dar acum nimeni nu mai vorbește despre posibilitatea montării acestui music-hall. În iulie 2017 avea să fie declarat, post-mortem, cetățean de onoare al orașului Constanța, dar cu certitudine alta ar fi fost dorința regretatului compozitor.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cristache Stancioiu 25 May, 2020 01:13 A fost și rămâne în sufletul meu. Colegi de armata la Brigada 1 Grăniceri din Giurgiu, unde eram furier la BPL. Deseori ma invita la părintii săi unde ni se pregăteau cele mai delicioase mese. Onoare celor care i-au conferit meritele și medaliile. Somn usor stimate prieten.