Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:53 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Săptămâna Patimilor. Miercurea Mare, ziua în care Iuda L-a vândut pe Iisus

ro

04 Apr, 2018 00:00 3099 Marime text
Creştinii ortodocşi sunt în Săptămâna Patimilor, perioadă care ne aduce aminte de suferinţele, răstignirea şi îngroparea Domnului. În această săptămână, Biserica îi invită pe credincioşi la rugăciune mai intensă, în fiecare seară oficiindu-se denia. Termenul vine de la cuvântul slavon „vdenie“ şi se traduce prin „priveghere“ sau „slujbă nocturnă“. Astfel, denia este slujba utreniei sau „de dimineaţă“, care se oficiază în seara zilei precedente.
 
Fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o semnificaţie deosebită, iar deniile pun în valoare acest lucru. Credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră. Astfel, cine poate va ţine post negru sau va ajuna până seara în zilele de luni, marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă.
 
Miercurea Mare ne apropie şi mai mult de Sfintele Paşti, astfel că Biserica a rânduit să luăm aminte la două exemple: cel al păcătoasei desfrânate, care, aducând în această zi mir de mare preţ şi ungându-l pe Hristos, devine mironosiţă, şi cel al lui Iuda Iscarioteanul, ucenicul care, deşi apropiat de Domnul, L-a vândut pentru treizeci de arginţi fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă.
 
Fapta lui Iuda a făcut că, mai târziu, Sfânta Tradiţie a Bisericii să rânduiască ziua de miercuri ca zi de post, alături de vineri, ziua în care Iisus a fost răstignit. Miercuri, în cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor, în biserici continuă oficierea deniilor, slujbe prin care credincioşii îl „petrec“ pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere. Miercuri este ziua în care se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, ca simbol al pocăinţei şi al îndreptării omului care greşeşte.
 

Cine moare în aceste zile va merge în iad, pentru că „Raiul este închis“

 
Credinţele populare spun că în Săptămâna Mare, ultima în care se ţine post înaintea Paştelui, nu se lucrează, iar cine îşi dă ultima suflare în aceste zile va merge în iad, pentru că „Raiul este închis“. În aceste momente ne reamintim şi retrăim ultimele zile din viaţa Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune şi dramă lăuntrică, într-o stare de sobrietate şi măreţie în acelaşi timp, de tristeţe, dar şi de bucurie, de pocăinţă, dar şi de nădejde. Fiecare zi are un mesaj foarte clar şi adânc.
 

Preţul trădării

 
Iuda Iscarioteanul L-a părăsit pe Iisus şi a mers, pe ascuns, la casa lui Caiafa. În seara zilei de miercuri, Iuda s-a întâlnit cu membrii Sinedriului şi le-a făcut o propunere directă, fără ocolişuri: „Ce-mi daţi voi mie şi eu vi-L dau pe El Vouă?“ Fără să stea pe gânduri, fariseii i-au oferit 30 de arginţi, preţul trădării. În denia din Miercurea Mare a fost rânduit de Sfinţii Părinţi să fie pomenite două personaje contemporane cu Iisus, care s-au comportat diferit faţă de Hristos în Săptămâna Patimilor. De asemenea, în denia din Miercurea Mare este pomenit şi apostolul Iuda, care a trăit alături de Iisus, dar şi-a pierdut mântuirea.
 
Apostolul Iuda a rămas în istoria creştinătăţii ca Iuda trădătorul, cel care l-a vândut fariseilor pe Iisus pentru 30 de arginţi. Conform tradiţiei populare, credincioşii care ţin post negru în această zi vor fi protejaţi de boli de Sfânta Miercuri, pe parcursul anului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii