Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 12 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Duminica Floriilor la Constanța Credincioșii înconjoară Catedrala arhiepiscopală în procesiune cu ramuri de salcie și flori (FOTO+VIDEO)

ro

28 Apr, 2024 10:26 650 Marime text
Floriile se mai numesc și Duminica Patimilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Acestea se sărbătoresc întotdeauna înainte cu o săptămână de Paște.

Anul acesta, Floriile se sărbătoresc pe data de 28 aprilie 2024.

Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile)
 
La Constanța, de la ora 7.45, ierarhul, împreună cu clerul și credincioșii, înconjoară Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” în procesiune cu ramuri de salcie și flori, apoi va fi săvârșită Sfânta Liturghie.

În ziua de Florii a anului 2001, IPS Teodosie a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului, iar duminică se împlinesc 23 de ani liturgici de slujire în scaunul arhieresc. 

Iubiți credincioși... Duminica floriilor, marchează sfârșitul celor șase săptămâni de post și pregătirea pentru săptămâna patimilor.
 

Ultima minune săvărșită de mântuitorul, a fost învirea lui Lazăr, care adus multă uimire și multă copleșire și credință asupra celor ce au fost martori. 

Astăzi ne bucurăm, dar ne și pregătim pentru săptămâna patimilor, săptămâna cea mai sfântă și cea mai importantă în care se petrec momentele cele mai dureroase din viața mântuitorului, care culminează cu răstignirea și moartea pe cruce îngroparea, șederea în mormânt în ziua de sâmbătă dar și învierea sa din morți.

Să ne pregătim intens pentru aceasta săptămâna sfântă! -a transmis IPS Teodosie.  



Tradiții în Duminica Floriilor. De ce se sfințesc ramuri de salcie în ziua de Florii 

Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot. După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.

O veche legendă ne spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.

Pe de altă parte, ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.

Ramul de salcie adus din biserică la florii este bun de dragoste, și cei bătrâni ating cu ei pruncii și pruncele pentru a crește.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.

De asemenea, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu-i doară mijlocul și să fie rezistenți la muncile câmpului ce vor urma.

În ziua de Florii e bine să umbli încins cu o nuia de salcie de la biserică, să nu te doară șalele.




Mai multe imagini puteți vedea în secțiunea „Galerie foto“ a materialului.  ​



Citește și:

Tradiții și superstiții în Duminica Floriilor. Obiceiuri și semnificații

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii