Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Săptămâna patimilor

ro

18 Apr, 2022 00:00 2998 Marime text


Săptămâna Patimilor exprimă perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare inclusiv.
 
Primele trei zile ale Săptămânii Patimilor (sau Săptămânii Mari) ne amintesc de ultimele porunci/sfaturi/îndrumări lăsate de Hristos ucenicilor Săi. Acestea sunt învățăturile amintite în slujba Ceasurilor (ținute după rânduiala din Postul Mare), urmate de Obedniță și de Vecernia unită cu Liturghia Darurilor mai înainte sfințite (zisă a sfântului Grigorie Dialogul, papa Romei).
 
Sfânta și Marea Joi începe cu slujba Vecerniei unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.
 
Vinerea mare începe cu citirea Ceasurilor Împărătești, până la Vecernia de vineri după-amiază, în timpul căreia se face amintirea coborârii trupului Mântuitorului de pe Cruce.
 
Preotul este cel care împlinește coborârea de pe Cruce: el ia trupul Mântuitorului, simbolizat de Sfântul Epitaf (pânza pe care este pictată sau brodată imaginea lui Hristos) și îl așază în mijlocul bisericii pe un fel de năsălie care închipuie Mormântul Mântuitorului. În timpul slujbei de seară, numită Prohodul Domnului (sau a Plângerii la mormânt), preotul ia Sf. Epitaf, ducându-l, în procesiune, în jurul bisericii înainte de a-l așeza în Altar, pe Sfânta Masă (unde urmează să rămână până în miercurea din ajunul Înălțării Domnului). Procesiunea, urmată de credincioșii care poartă în mâini lumânări aprinse, simbolizează coborârea lui Hristos la Iad.
 
În Sfânta și Marea Sâmbătă se slujesc Vecernia și Sfânta Liturghie a Sf. Vasile cel Mare, cu citiri din Psalmi și binecuvântările Învierii, care amintesc de coborârea Mântuitorului la Iad, semnificând „Prima Înviere” a lui Adam și biruința asupra morții.
 
Pentru creștini ortodocși, Săptămâna Patimiilor este una importantă. De mult, postul era mult mai aspru în această perioadă, însă, acum, postul este normal, ca în celelalte zile. Totuși, mulți credincioși țin și post negru în anumite zile, pentru a se curăța trupul și sufletul de păcat.
 
Am făcut toate aceste precizări pentru că mulți înțeleg postul diferit. Eu nu am ținut post niciodată, pentru că nu am oferit o așa mare importanță acestuia, dar nici nu condamn sau critic oamenii care fac aceste rânduieli. Tot ce îmi doresc de Paște este să fim umpluți de liniște și pace în lume, să ne bucurăm de zilele pașnice pe care le avem la noi acasă, să ne iubim aproapele și să avem credință că lucrurile se vor așeza într-un mod sau altul.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii