Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:05 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Râma

ro

27 May, 2011 02:16 2609 Marime text

Adrian-Herta_nou.jpgImaginaţi-vă o râmă-gigant! Portul Constanţa ar fi orificiul bucal al viermelui inelat. Afaceri dubioase, contrabandă cu diferite produse, grupuri infracţionale elaborate - toate acestea par a compune şi a alimenta o reţea subterană de corupţie, dispusă sub forma unor cercuri paralele de putere interconectate. Zilele trecute, DNA a adus în atenţia mass-mediei extremitatea anterioară a râmei.

 

Din segmentul extras la suprafaţă fac parte, pe lângă inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, pe lângă asociaţi şi administratori ai unor firme, şi câteva nume grele din judeţ. Îi menţionăm doar pe Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi pe Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa - arestaţi, respectiv pe senatorul Mircea Banias - care a primit interdicţie de a părăsi ţara. Pe lângă evidenţierea unor legături anormale, viciate între mediul politic şi cel de afaceri, acest caz ne-a furnizat şi un extrem de puternic motiv de dezamăgire locală: se pare că printre indivizii poziţionaţi în primul rând la gura conductei cu bani deviaţi de pe traseul lor legal erau o parte dintre cei care se presupune că ar fi trebuit să contribuie la construirea unui atât de necesar pol de putere aici în judeţ, unei alternative la administraţia Mazăre-Constantinescu.

 

Nu cunosc foarte multe amănunte despre afacerile dincolo de limita legii derulate în port. Nu îmi dau seama încotro se dezvoltă râma de la ieşirea din spaţiul destinat staţionării, încărcării şi descărcării navelor de mărfuri. Bănuiesc doar că, asemenea altor viermi care parazitează funcţionarea Statului, râma e bugetofagă şi transpartinică. De asemenea, nu ştiu ce se va întâmpla cu bucata din râmă secţionată de către DNA: Va fi doar pur şi simplu expusă în vreo vitrină? Va fi agăţată în vreun cârlig pentru alţi răpitori din port, pentru peştii mari din zonă, pentru vreun rechin din economie?

Încerc doar speranţa că acţiunile de cercetare vor merge până la capăt, că există voinţă instituţională în acest sens. Ieri dimineaţă, peste 120 de agenţi de poliţie, vameşi şi jandarmi, coordonaţi de Poliţia de Frontieră, au demarat o percheziţie în Portul Constanţa Sud Agigea. Timp de aproximativ două săptămâni, vor fi verificate containere pentru a se stabili dacă există infracţiuni de contrabandă sau de evaziune fiscală.

Există posibilitatea ca o râmă tăiată în două să se regenereze, ca cel puţin una dintre bucăţi să continue să existe şi să se dezvolte. Pentru ca totul să se termine, râma nu trebuie doar fragmentată, ci scoasă în totalitate din pământul negru şi zdrobită!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii