Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:01 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Întotdeauna, în această instituție a avut loc pregătirea de elită a societății“ 97 de ani de la punerea pietrei de temelie a Colegiului Mircea cel Bătrân, din Constanța

ro

13 Oct, 2020 00:00 7767 Marime text
  • În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost transformată în unitate militară, iar apoi a fost rechiziţionată de armata sovietică în perioada 1945-1958.
  • „Colegiul Mircea cel Bătrân este, cu siguranță, o instituție emblematică pentru Constanța și, totodată, și pentru România“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, profesorul Vasile Nicoară, directorul colegiului.
  • Vasile Nicoară a mai completat: „Întotdeauna, în această instituție a avut loc pregătirea de elită a societății. Vorbim nu numai despre formația științifică, ci și despre una umanistă, precum și culturală. Aici s-au pregătit oameni care au evoluat apoi profesional în toate domeniile“.

Astăzi se împlinesc 97 de ani de când s-a pus piatra de temelie a viitorului Colegiu Mircea cel Bătrân, din Constanța.
 
„Colegiul Mircea cel Bătrân este, cu siguranță, o instituție emblematică pentru Constanța și, totodată, și pentru România“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, profesorul Vasile Nicoară, directorul colegiului.
 
În ziua de 13 octombrie 1923 a fost pusă piatra de temelie a viitorului Colegiu Mircea cel Bătrân.
 

Piatra de temelie, pusă în prezența lui Ion I.C. Brătianu

 
La evenimentul de atunci au participat Ion I.C. Brătianu, președinte al Consiliului de Miniștri de atunci, dar și alte oficialități locale și naționale.
 
Lucrările de fundație au fost realizate de inginerul Dumitru Staicovici, iar proiectul i-a aparținut arhitectului Nicolae Stănescu.
 
Doi ani mai târziu, în 1925, a avut loc inaugurarea oficială.
 
Lucrările de construcție s-au desfășurat în perioada 1923-1931.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, în planul cadastral al oraşului Constanţa din anul 1936, pe strada Mircea cel Mare nr. 95 este menționat Liceul de Băieţi, care se afla în proprietatea Ministerului Cultelor şi Învăţământului.
 
Terenul fusese donat de Primăria Constanţa și avea o suprafaţă totală de 7.454 mp, suprafaţa construcţiei fiind de 3.935 mp.
 
Clădirea era atât liceu, cât și locuinţă a directorului şi a salariaţilor administrativi.
 
Ulterior, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost transformată în unitate militară, iar apoi a fost rechiziţionată de armata sovietică în perioada 1945-1958.
 
În anul 1958, după retragerea trupelor ruse din România, imobilul a fost retrocedat Liceului „Mircea cel Bătrân“.
 

„Întotdeauna, în această instituție a avut loc pregătirea de elită a societății“

 
„Anul acesta, noi am intrat în cel de-al 125-lea an de existență a instituției de învățământ, clădirea care adăpostește în prezent Colegiul Mircea cel Bătrân fiind construită după 30 de ani de la înființarea instituției. Astfel, în anul 1896 s-a înființat gimnaziul clasic pentru băieți, iar din 1911 a funcționat ca liceu“, a precizat directorul Vasile Nicoară.
 
„Fără îndoială, în perioada interbelică, în Constanța, care se afla în plină creștere și dezvoltare și avea câteva zeci de mii de locuitori, Liceul Mircea cel Bătrân a avut o însemnătate deosebită, clădind personalitățile acestui oraș și nu numai, a dat un punct de referință pentru toată populația “, a explicat profesorul.
 
„Valoarea pe care o are pregătirea în acest liceu a fost mereu recunoscută. Întotdeauna, în această instituție a avut loc pregătirea de elită a societății. Vorbim nu numai despre formația științifică, ci și despre una umanistă, precum și culturală. Aici s-au pregătit oameni care au evoluat apoi profesional în toate domeniile: avem ingineri, medici, economiști, oameni de arte, de cultură, în justiție și nu numai“.
 
„Colegiul Mircea cel Bătrân este o instituție emblematică pentru Constanța și pentru toată țara“, a subliniat directorul Vasile Nicoară.
 
De asemenea, acesta a amintit de comunicările constante pe care le are cu universități de prestigiu din lume, precum Oxford, Harvard, dar și altele, care își manifestă interesul pentru liceenii mirciști și care așteaptă noi cursanți din rândurile acestora.
 
 
Citește și
 
Se împlinesc 104 ani de la aruncarea în aer a podului de la Fetești

#citeșteDobrogea
In Memoriam Tașcu Gheorghiu, la 110 ani de la nașterea unui reputat traducător constănțean


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii