Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:42 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Oituzul dobrogean, oaspeţii vor fi întâmpinaţi cu pâine şi sare

ro

20 Apr, 2018 00:00 3100 Marime text
Pe 22 aprilie, comunitatea din satul constănţean Oituz marchează 95 de ani de la înfiinţarea localităţii. Acest moment evocă anii care s-au scurs din 23 aprilie 1923, de praznicul Sfântului Gheorghe până în prezent, când a fost ales locul satului actual. Cu acest prilej, va fi lansată şi monografia Oituzului dobrogean, dar va fi sărbătorit şi Centenarul Marii Uniri din 1918.
 

Între orele 9.00 şi 10.30, oaspeţii vor fi întâmpinaţi cu pâine şi sare în faţa bisericii catolice, după care vor participa la sfânta liturghie. Lansarea monografiei este programată de la ora 11.30, iar de la ora 13.00 vor avea loc depuneri de coroane de flori la plăcile comemorative de la biserică.
 
După aceea, „oituzenii şi oaspeţii sunt aşteptaţi pe terenul de fotbal pentru a mânca mici şi bere, fasole la ceaun, acolo unde va avea loc şi un moment artistic susţinut de dansatorii din Oituz şi Lumina“, se arată în invitaţia evenimentului festiv.
 
Satul Oituz din comuna constănţeană Lumina este locuit de urmaşii ceangăilor din Bacău care au luptat pe câmpurile de luptă de la Oituz, Mărăşti şi Mărăşeşti. Locuitorii acestei aşezări sunt în mare parte romano-catolici, la fel ca şi biserica din sat la care aceştia merg în zilele de sărbătoare.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:

Oituz, un sat de catolici
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii